Nyheder

VM i Rusland: Den komplette guide til alle med fodboldfeber

VM er lige om hjørnet. Vi har lavet denne ultimative, komplette guide til alle, som har VM i fodbold på hjernen. Der er både tips til dig, som har købt billet og skal afsted, dig, som har billet men har fortrudt og dig, som ikke har billet, men gerne vil have én. Undgå faldgruber og ubehagelige overraskelser med denne guide i hånden.

Er du en af de 4-5000 danskere, som skal vifte med Dannebrog og skråle med på ”Der er et yndigt land” i Saransk, Samara eller Moskva? Så har vi her et par tips til, hvordan du undgår at få lagt en dæmper på den gode stemning og styrer udenom ballade eller dårlige oplevelser i Rusland.

BILLETKØB TIL VM

• Jeg har en billet, men jeg er ikke sikker på, om den er gyldig. Hvordan ved jeg det?

Din billet er kun gyldig hvis du har købt den på FIFA’s hjemmeside. FIFA været ude at minde fodboldentusiaster verden over om, at FIFA.com/tickets er den eneste officielle og legitime hjemmeside til billetkøb, og har sat ekstra fokus på problemet i samarbejde med de russiske myndigheder.

• Jeg har en billet, men hov! Den er vist købt gennem en uofficiel udbyder. Hvad gør jeg?

Du vil formentlig ikke blive lukket ind på stadion, så spar dig selv turen. FIFA og Rusland har sat fokus på problemet til dette VM.
Hvis du har købt en billet inden for de sidste 14 dage og tænker, at du måske har en fortrydelsesret, du kan gøre brug af, må vi desværre skuffe dig. I modsætning til din 14 dages fortrydelsesret på de fleste varer inden for EU, findes der ingen ret til at fortryde billetkøb i lovgivningen. Det gælder uanset om billetten er gyldig eller ugyldig.

Hvis du til gengæld aldrig har modtaget billetten, kan du tage kontakt til din bank og muligvis få tilbageført beløbet til din konto. Det skyldes reglerne om charge back. Det skal dog gøres så hurtigt som muligt.

• Jeg har en gyldig billet. Skal jeg have andet med? Hvad med visum?

Ud over billetten skal du have et Fan ID. Dette bliver udstedt af de russiske myndigheder, som har indført kravet om Fan ID i samarbejde med FIFA for at undgå billetsnyd. Da både billetter og Fan ID er personlige, er det blevet nemmere at opdage ugyldige billetter. Du kan søge om et her.

Fan ID’et giver samtidig, i følgeskab med en gyldig billet til en af kampene, et visum til Rusland i perioden 14. juni – 15. juli 2018. Du får derudover gratis offentlig transport i værtsbyerne og gratis tog mellem værtsbyerne.

OBS: Hvis du har en plettet straffeattest med forstyrrelse af den offentlige ro og orden på, risikerer du at få annulleret dit Fan ID ifølge Article 2(28) i World Cup Law. Du kan læse mere om reglerne her.  

Alle turister der rejser til Rusland skal have en rejseforsikring. Du kan læse mere om dette på FIFA's officielle VM2018-hjemmeside

Det kan desuden være en god idé at skrive sig på Udenrigsministeriets "danskerliste", som giver ministeriet mulighed for at kontakte dig, hvis der er politiske uroligheder, terror eller naturkatastrofer, som kan have betydning for din sikkerhed. Tilmelding er frivilligt. 

• Jeg har en gyldig billet, men vil gerne af med den. Hvad gør jeg?

Du bør ikke sælge den videre til en ven eller bekendt uden for FIFA’s billetsystem. Billetten er personlig og man risikerer at blive afvist ved indgangen.

Der er regler og procedurer for, hvordan man gør. Det er i øvrigt ulovligt at tjene penge på videresalg af billetter i Danmark.

• Jeg leder efter en billet. Hvor kan jeg købe en?

Du kan kun købe gyldige billetter på fifa.com/tickets. FIFA har haft flere salgsfaser. Den sidste startede den 18. April og løber frem til 15. juli, og her bliver billetterne solgt efter først-til-mølle princippet.

Køb ikke en billet gennem uofficielle sælgere. På det sorte marked kan du risikere at betale overpriser, aldrig modtage billetten eller blive afvist ved stadion på grund af en forfalsket billet.

De gyldige billetter koster mellem 630 og 1235 kroner. En søgning foretaget af Ekstra Bladet har vist, at en billet til kampen mod Peru eksempelvis har været til salg på nettet hos en uofficiel sælger til 1400 kroner.

PRAKTISKE TIPS TIL DIG, DER SKAL AFSTED

Vi har samlet en række praktiske tips til turen. 

• Booking af logi

Det er en god idé at tjekke kvaliteten af hotellet, f.eks. gennem anmeldelser fra tidligere gæster. Husk at læse i hotellets aftalevilkår, om du har mulighed for at afbestille din booking.

Hvis du ønsker at blive indkvarteret hos private, bør du på være opmærksom på, at nogle udlejere på nettet er falske. Derfor bør du altid reservere privat indkvartering gennem professionelle portaler, der har bekræftet at udlejeren faktisk eksisterer.

Hvis du bliver snydt, har banken mulighed for at tilbageføre dine penge, når du har betalt med betalingskort. Undgå bankoverførsler eller kontantbetalinger (fx via Western Union), men betal altid med betalingskort.

• Problemer på flyrejsen

Du kan have ret til forplejning, kompensation eller erstatning, hvis dit fly er meget forsinket eller aflyst. Flyselskabet har pligt til at informere dig om dine rettigheder og assistere dig, hvis din planlagte afgang ændres.

Hvis du selv vil have styr på, hvad situationen giver dig ret til, kan du bruge beregneren flyregler.dk fra Forbruger Europa.

• Leje af bil

Tag disse forholdsregler, hvis du skal leje en bil:

… Sørg for at betale med et betalingskort, der står i førerens navn og medbring kortet på rejsen. Det er en god idé at medbringe et internationalt kreditkort, da Visa/Dankort af nogen bliver set som et debetkort, hvorfor der kan kræves ekstra forsikring til at nedsætte selvrisikoen.

… Læs kontrakten grundigt, før du underskriver. Du skal sikre dig, at biludlejeren ikke opkræver for tilvalg eller ekstra forsikringer uden din viden.

… Dokumenter bilens tilstand, inden du får den udleveret og igen, når du afleverer den. Du kan f.eks. tage billeder (med dato, hvilket oftest er tilfældet ved mobilbilleder). Prøv at sørge for at aflevere bilen inden for åbningstid, så du kan gennemgå tilstandsrapporten med udlejeren, og få en kopi.

… Hvis lejebilen involveres i et trafikuheld eller får tekniske problemer, så skal du straks kontakte biludlejeren og følge de påkrævede procedurer.

• Fodboldtøj og merchandise på nettet

Der er mange kopier af fodboldtøj i omløb på nettet. Hvis du er på udkig efter originalt fodboldtøj, skal du holde øje med påfaldende lavere priser og stavefejl på hjemmesiden, da det kan være en indikator på, at der er tale om en sælger af forfalskninger. Du kan risikere, at varen bliver konfiskeret. Læs mere om kopivarer her

Tjek eventuelt at netbutikken er etableret inden for EU med en fysisk adresse, inden du handler. Så er risikoen for svindel mindre, og du har bedre mulighed for at klage, hvis du ikke modtager den forventede vare.

• Hvis kampen aflyses eller flyttes…

En fodboldkamp kan blive aflyst eller flyttet i tilfælde af en ekstraordinær hændelse, fx terrortrussel. Du bør bede om at få refunderet billetprisen, hvis begivenheden ikke finder sted som aftalt.

Problemer?

Forbruger Europa kan måske hjælpe dig!

Vi yder gratis vejledning og klagesagsbehandling til forbrugere med tvister på tværs af grænserne, men kun hvis det er erhvervsdrivende i andre EU-lande. Du kan læse mere om os her

Forbruger Europas nyhedsbrev

Forbruger Europa udsender jævnligt nyhedsbreve med gode råd og nyheder om forbrugerrettigheder i EU inden for en lang række områder, fx flyaflysning, leje af bil, køb af varer og fortrydelsesret.