Rejser og transport

Dine rettigheder ved leje af hotel og feriebolig

Når du lejer et hotelværelse, et sommerhus, en ferielejlighed eller en anden feriebolig, kan du have ret til et nedslag i prisen, hvis der er fejl og mangler, eller hvis standarden er lavere end forventet.

Dine rettigheder afhænger blandt andet af, hvordan du har booket ferieboligen, og at du klager over fejl og mangler hurtigt og på skrift. Det har også betydning, om hotellet eller ferieboligen er en del af en pakkerejse, eller om du selv har bestilt opholdet. 

Du har ikke altid ret til at få pengene tilbage, hvis du fortryder

Der er ingen lovbestemt fortrydelsesret på køb af hotelovernatning eller leje af feriebolig. Vil du på forhånd kende dine rettigheder, så undersøg udlejerens hjemmeside og aftalevilkår, inden du betaler.

Tjek disse ting før booking:

  • Tilbyder udlejer gratis afbestilling eller lignende?
  • Skal du betale gebyrer, der ligger ud over prisen?
  • Kan stedet leve op til eventuelle særlige behov?
  • Send eventuelt en mail til udlejer med dine spørgsmål i god tid før du booker
  • Du kan med fordel også kigge efter online anmeldelser af stedet.

Sådan finder du ud af, om udlejeren er privat eller en erhvervsdrivende

Vær opmærksom på, om det er en privatperson eller en virksomhed, der udlejer. Lejer du en feriebolig af en privatperson, vil du som udgangspunkt have færre rettigheder.

Om det er privat udleje eller en virksomhed vil fx afhænge af, om personen lejer sin egen bolig ud, fordi vedkommende selv er på ferie, eller om boligen lejes systematisk ud for at tjene penge. Det vil være en individuel vurdering fra sag til sag.

I vurderingen kan der også lægges vægt på, hvor ofte stedet udlejes, og det kan være svært at vurdere som forbruger.

Ved leje gennem privatpersoner, bør du være ekstra opmærksom på, hvem du skal kontakte, hvis der under opholdet viser sig at være fejl eller mangler.

Du kan kontakte Forbruger Europa, hvis du er i tvivl om udlejeren var privat eller ej. Forbruger Europas hjælp er gratis.

Udlejer skal levere det, du er blevet lovet

Du kan klage til udlejeren, hvis der fx ikke er pool, altan eller andre faciliteter, som du er blevet lovet, da du betalte for lejen.

Hvis der er en mangel, kan du have ret til et nedslag i prisen, hvis denne mangel ikke bliver udbedret eller rettet. Hvis hotellet eller udlejeren har gjort, hvad de kunne for at afhjælpe en fejl eller mangel, vil det have betydning i forhold til et eventuelt nedslag i prisen.

En afgørelse fra et dansk klagenævn har vist, at en berettiget klage fx også kan være støjgener, hvis der loves stille omgivelser. Her fik forbrugeren et nedslag på 6.000 kroner i rejsens pris.

Sådan skal du klage over fejl og mangler

Uanset hvordan du har bestilt opholdet, er det afgørende, at overnatningsstedet og dem, du har booket opholdet hos, får mulighed for at rette op på en eventuel fejl eller mangel. Du kan derfor være dårligere stillet i forhold til fx et nedslag i prisen, hvis du ikke klager med det samme.

Du bør altid læse aftalevilkårene grundigt, så du ved, hvem du skal klage til, hvis der er fejl eller mangler.

I aftalevilkårene skal det fremgå, hvordan du klager korrekt. Du kan typisk finde oplysninger om klager og reklamation i de generelle vilkår og betingelser.

Er der flere parter, skal du klage skriftligt til begge parter, så snart du bliver opmærksom på en fejl eller mangel. Det kan fx være det hotel, hvor du bor, og den bookingportal, du brugte til at finde og booke hotellet.

Sørg for at have skriftlig dokumentation på din klage. Hvis du ringer eller taler med nogen, så følg med det samme op på din klage med en e-mail, hvor du skriver, hvad klagen drejer sig om, og hvad I eventuelt har aftalt. I visse tilfælde kan Ankenævnet for Hotel, Restaurant og Turisme hjælpe dig.

Ankenævnet for Hotel, Restaurant og Turisme (hrt-ankenaevn.dk)

Du har booket hotel eller feriebolig selv: Dem skal du klage til

Det er vigtigt, at du klager hurtigt og direkte til hotellet eller udlejeren, når du bliver opmærksom på problemet. Hvis du har booket det gennem en bookingside, skal du også klage til bookingsiden.

Hvis de ikke vil imødekomme dine krav, og udlejeren er en virksomhed i et andet EU-land, Norge, Island eller Storbritannien, kan du kontakte Forbruger Europa for juridisk hjælp og vejledning. Forbruger Europas hjælp er gratis. I visse tilfælde kan Ankenævnet for Feriehusudlejning hjælpe dig.

Ankenævnet for Feriehusudlejning hjælpe dig (fbnet.dk)

Det er en pakkerejse: Dem skal du klage til

Hvis dit ophold på hotel eller feriebolig er en del af en pakkerejse, skal du starte med at klage hos både hotel/feriebolig og rejsearrangøren. Du skal klage hurtigst muligt, fordi de skal have mulighed for at rette op på problemet.

Er du utilfreds med deres løsning, kan du klage til pakkerejseankenævnet, hvis det er et dansk rejsebureau.

Pakkerejse-Ankenævnet (pakkerejseankenaevnet.dk)

Hvis rejsebureauet er fra et andet EU-land, Norge, Island eller Storbritannien, kan du kontakte Forbruger Europas team af jurister, som sidder klar til at hjælpe dig hos Forbruger Europa. Vores hjælp er gratis.

Læs mere: Dine rettigheder ved pakkerejser

Du har booket feriebolig hos en privat udlejer: Dem skal du klage til

Skal du klage over en privat udlejer af en feriebolig i udlandet, er det vigtigt, at du klager direkte til udlejeren, når du bliver opmærksom på problemet.

Hvis du har booket det gennem en bookingside bør du også klage til bookingsiden. Hvis de blot er formidlere, har de muligvis nogle vilkår eller forsikringer, som kan hjælpe dig – men formidleren er som udgangspunkt ikke ansvarlig for forholdene hos en privat udlejer.

Du kan læse mere om klager over deleøkonomiske tjenester på den offentlige forbrugerportal, forbrug.dk:

Deleøkonomi (forbrug.dk)

 

Ofte stillede spørgsmål om leje af hotel og feriebolig

Airbnb formidler typisk leje af bolig mellem to private personer. Hvis udlejer er privat, så kan Forbruger Europa ikke hjælpe dig i en klagesag mod personen. Airbnb tilbyder selv en klageordning, hvis du ikke kan komme overens direkte med udlejer.

Hvis du mener, at udlejer ikke er privat, og det drejer sig om en bolig i et andet EU-land, så kan Forbruger Europa måske hjælpe dig. Kontakt vores hotline for at høre om dine muligheder.     

Hvis du har booket hotel gennem Booking.com, og det viser sig, at hotellet ikke lever op til forventningerne, skal du sørge for at klage til hotellet og ikke kun til Booking.com. Booking.com er nemlig kun formidlere af indkvarteringen, og de tager ikke ansvar for, om hotellet laver vildledende markedsføring via deres platform. Derfor skal du klage skriftligt direkte til hotellet, hvor du gør opmærksom på, at det ikke levede op til dine forventninger. For at kunne dokumentere det, er det en god idé at tage billeder af annoncen hver gang, du booker et hotel via Booking.com.  

Hvis du har klager, der handler om selve betalingen, kan du rette direkte henvendelse til Booking.com.  

Hvis du er i tvivl, så klag skriftligt til både hotellet og Booking.com.

Hvis standarden på dit hotel eller feriebolig er dårligere end det, du er blevet lovet, da du bookede, kan du have krav på et nedslag i prisen. Hvor stort nedslaget er afhænger af, hvor alvorlig manglen er. Det vil være en individuel vurdering, hvor meget der skal til. Husk, at du skal klage på skrift, så snart du bliver opmærksom på fejl eller mangler.

Det kan fx være, at der mangler en pool, en balkon, aircondition eller andre faciliteter som gjorde, at du valgte netop dét sted. En mangel kan også være støjgener, hvis stedet blev beskrevet som beliggende i et ”roligt område”, som en afgørelse fra Pakkerejseankenævnet viser: 

Byggestøj på hotel gav nedslag i prisen (forbrug.dk)

Du skal være opmærksom på, at du som udgangspunkt ikke kan regne med at få alle pengene tilbage, hvis du bliver boende. Hvis det er så slemt, at du ikke vil bo der, kan du i visse tilfælde hæve aftalen, men så skal du selv finde et nyt sted, og udlejeren eller hotellet skal have haft mulighed for at rette op på manglen.

Det er afgørende for din ret til et nedslag, at du kan dokumentere, at du har klaget rettidigt og korrekt i forhold til aftalevilkårene.

Det kan have betydning for din ret til et nedslag i prisen, at du kan påvise, at du har klaget rettidigt og korrekt i forhold til aftalevilkårene. Du skal klage på skrift, så snart du bliver opmærksom på fejl eller mangler.

Vi anbefaler, at du:

  • Klager skriftligt til både overnatningsstedet og dem, du eventuelt har booket igennem med det samme. De skal have mulighed for at udbedre forholdene.
  • Tjekker, hvad der står i aftalevilkårene om, hvordan man skal klage.

Hvis du mener, at du har krav på et nedslag i prisen, og sælger er uenig, kan vi måske hjælpe dig. Kontakt Forbruger Europa for at få gratis hjælp med din konkrete sag.

Hvis du har købt rejsen gennem et dansk rejseselskab, kan du henvende dig til det danske pakkerejseankenævn.

Hvis du ankommer til overnatningsstedet, og dit hotelværelse eller feriebolig ikke er ledigt, afhænger dine muligheder af, hvordan du har booket det.

Der er sket en fejl

Hvis det er en fejl, at værelset eller stedet er blevet udlejet til andre, har du ret til at få et tilsvarende overnatningssted – uden omkostninger for dig. Det gælder, uanset om du selv har booket, eller om det er gennem et rejseselskab.

Hvis du har booket gennem et rejseselskab, skal du kontakte selskabet. Hvis du selv har booket på nettet, skal du både kontakte overnatningsstedet og dem, du har booket igennem.

Dem, du har indgået aftalen med, skal finde et tilsvarende sted til dig uden at det koster dig ekstra. Det må heller ikke koste dig ekstra, hvis stedet er dyrere.

Hvis det nye sted er af ringere kvalitet end det, du selv bookede, kan du være berettiget til et nedslag i prisen. Sørg for at få skriftlig dokumentation på din klage og det efterfølgende forløb.

Hvis du ikke kan acceptere det nye sted, har du krav på at få pengene tilbage. I så fald er det dig selv, der skal finde et nyt sted.

Årsagen er forsinket transport

Hvis du selv har booket feriebolig og transport separat, er det dit eget ansvar at informere i rette tid om, at du er forsinket.

Hvis du er forsinket, skal du derfor hurtigst muligt kontakte hotellet eller ferieboligudlejeren samt dem, du har booket igennem, og holde dem opdateret. Bliver du forsinket uden at give besked, kan hotellet eller udlejeren have ret til at tilbyde værelset/ferieboligen til andre gæster.

Hvis det er et transportselskab, der er skyld i forsinkelsen, vil du i nogle tilfælde kunne rette et krav mod selskabet. Du bør også i dette tilfælde sørge for at orientere hotellet eller udlejeren om, at du er forsinket.

Du har ingen fortrydelsesret efter loven, når du booker hotel eller feriebolig. Det er derfor en god idé at tjekke stedets omdømme på nettet og i øvrigt sikre dig, at stedet har de faciliteter, du skal bruge, inden du booker.

Vær også opmærksom på, om der kommer ekstra administrations- eller servicegebyrer oven i prisen. Eventuelle gebyrer og lokale skatter skal fremgå tydeligt, inden du betaler.

Det kan også være en god idé at tjekke prisen for det sted, du har valgt, andre steder på nettet.  I nogle tilfælde tilbyder bookingsiden eller hotellet, at du kan afbestille mod et gebyr. Der er dog ikke nogen faste regler for, hvor højt afbestillingsgebyret må være, så tjek også gerne dette før du bestiller. 

Opdager du, at der er trukket flere penge end aftalt, så kontakt straks overnatningsstedet og bookingsiden eller rejseselskabet, du har bestilt gennem. Afviser de dig, kan du i visse tilfælde få pengene tilbage, hvis du laver en skriftlig indsigelse til din bank. Der kan være korte tidsfrister for sådanne indsigelser.

Lovgrundlag: Rettigheder ved leje af hotel og feriebolig

Aftaleloven (se vilkår og betingelser)

Pakkerejseloven § 18 (klage over forhold på pakkerejsen)

2011/83/EU

Geoblokerings-forordningen