Nyheder

Gode råd til sikker netdating

Når du dater online, er det ikke ligegyldigt, hvilken side du vælger. Derfor har vi lavet en guide til, hvad du skal være opmærksom på, så du undgår fælderne.

Kærligheden blomstrer også online, hvor datingsider og datingapps er mødested for mange. Men det er en god idé at være opmærksom, så du ikke havner det forkerte sted:

”Forbruger Europa får hyppigt henvendelser fra folk, der oplever, at udenlandske datingsider bruger ufine metoder til at vride penge fra dem. De bliver opkrævet for beløb, de aldrig har accepteret, og de kan ikke komme i dialog med virksomheden bag hjemmesiden og få stoppet regningerne og det ufrivillige medlemskab,” siger direktør i Forbruger Europa, Lars Arent og fortsætter:

”Derfor er det en god idé at følge nogle råd, der gør det nemmere at spotte de sorte får fra de gode og lovlige datingsider.”

Undersøg hjemmesiden

At hjemmesiden umiddelbart ser dansk ud med tilsyneladende danske cases og profiler, er i sig selv ikke et kvalitetsstempel. Sådan ser størstedelen af de dårlige hjemmesider også ud. Men det betyder bare, at virksomhederne bruger det til at lokke dig til at betale.

Kig derfor på hjemmesiden og vurder’ dens troværdighed. Fx om det er muligt at orientere sig på siden, før du tilmelder dig, om teksten virker autentisk og ikke maskinoversat, og om der er en ’om os’-side, hvor du kan læse mere. Og så er det altid en god idé at undersøge anmeldelser uden for hjemmesiden, fx på Trustpilot:

”De sider, vi kender til, har alle sammen fået dårlige anmeldelser. Derfor er det vores klare anbefaling, at du altid søger på datingsidens navn og læser om andres oplevelser, inden du tilmelder dig,” siger Lars Arent.

Et andet godt pejlemærke er at kigge på, hvor virksomheden er etableret. De fleste af de hjemmesider, vi kender til, ligger i Schweiz eller Luxemburg. Det kan du som regel se, før du tilmelder dig under ’vilkår og betingelser’.

Dokumenter din tilmelding

Hvis du alligevel havner i en situation, hvor du mod forventning bliver opkrævet penge, får trukket et overraskende beløb på din konto eller ikke kan få stoppet medlemskabet, er det altid en fordel, når du kan dokumentere, hvad du sagde ja til, da du tilmeldte dig.

Derfor anbefaler vi, at du tager screenshots af, hvad der står. Både hvis du får reklamer for datingsiden på sociale medier, og også når du tilmelder dig på hjemmesiden. Sørg for, at både URL og dato og klokkeslæt er synligt.

Når der er styr på dokumentationen, er det lettere at stoppe eventuelle uforudsete regninger, fordi det er et stærkt bevis. Samtidig kan vi bedre vejlede dig, når der ikke er tvivl om, hvad du accepterede ved din tilmelding, og dokumentationen kan derfor være med til at give mere ro i maven.

Guide til sikker netdating:

  • Læs altid anmeldelser af datingsiden, som du fx kan finde på Trustpilot. Det giver et indblik i tidligere brugeres oplevelser.
  • Vær forsigtig med datingsider, hvor virksomheden bag er etableret i Schweiz eller Luxemburg.
  • Forhold dig kritisk til, om billeder og eventuelle cases virker troværdige, eller om sproget fx er maskinoversat – om der er sproglige fejl, eller om ord bliver brugt i en sammenhæng, du normalt ikke selv gør.
  •  Vær opmærksom på tvetydige formuleringer. Hvis, der er uklare formuleringer, og hvis der står noget med småt, er det en god idé at være ekstra på vagt. Det kan være et forsøg på at forvirre eller skjule eventuelle betingelser.
  • Dokumenter din tilmelding med skærmbilleder / screenshots, så står du stærkere, hvis der skulle opstå problemer. Du kan finde en guide til, hvordan du gør på både mobil og computer her.
  • Betal altid med betalingskort. I nogle tilfælde stopper banken overførslen, hvis de har kendskab til, at det er en utroværdig hjemmeside. Desuden kan der være mulighed for at få hjælp af banken, hvis du selv opdager, at virksomheden ikke har rent mel i posen.

Forbruger Europas nyhedsbrev

Forbruger Europa udsender jævnligt nyhedsbreve med gode råd og nyheder om forbrugerrettigheder i EU inden for en lang række områder, fx flyaflysning, leje af bil, køb af varer og fortrydelsesret.