Skip navigation

Hvad har jeg ret til ved boardingafvisning?

Spørgsmål / Svar

26. marts 2013

Du kan være berettiget til kompensation, hvis du bliver nægtet boarding på den flyafgang, du var checket ind til.

Hvis flyet ikke kan have alle de passagerer med, som er booket og checket ind på flyvningen, kan flyselskabet nægte dig boarding. Før flyselskabet nægter, skal personalet spørge blandt passagererne, om der er nogle, som frivilligt vil melde sig til ikke at komme med flyet.

Hvis du frivilligt tilbyder at stå af, skal du tilbydes en godtgørelse på vilkår, som du og flyselskabet er enige om. Det er ikke muligt at kræve yderligere kompensation efterfølgende. Hvis du mod din vilje bliver nægtet boarding, vil du være berettiget til en økonomisk kompensation på mellem 250 euro og 600 euro afhængig af, hvor lang en flyvning, der er tale om.

I visse tilfælde kan flyselskabet reducere din kompensation med 50%, afhængig af, hvor langt du flyver, og hvor hurtigt du kommer frem.

I ventetiden skal flyselskabet tilbyde dig mad og drikke, eventuel transport til anden lufthavn samt hotelovernatning, hvis det bliver nødvendigt.

Du kan have krav på erstatning, hvis du har haft økonomiske tab på grund af boardingafvisningen. 

Tjekliste

  • Sørg for at få dokumentation af den aftale, som du har indgået med flyselskabet
  • Bed om skriftlig dokumentation for at du er blevet nægtet boarding mod din vilje
  • Gem kvitteringer for eventuelle udgifter til mad, drikke og hotel, som du selv har betalt
Sidst opdateret: 23. september 2016

Uddybende spørgsmål fra andre brugere:

Spørgsmål

af Lasse Krog d. 27. april 2019 kl. 14:07

Har købt billet gennem ticket.dk CPH-IKA med Qatar Airways via Doha. Bliver afvist ved gate i Kastrup med begrundelse at jeg ikke har gyldig visa til Iran. Tager for egen regning overnatning i København og henvender mig dagen efter hos Qatar Airways i Kastrup. De indrømmer at have lavet en fejl ved gaten da IKA giver ret til visa on arrival og jeg skal således ikke have andet en mit pas ved afgang CPH. Qatar Airways sender mig uden beregning med deres aften afgang og jeg ankommer således ca 12 timer forsinket. Har jeg ud over kompensation for hotel og forplejning også ret til kontant kompensation?

Svar

af Anette d. 29. april 2019 kl. 13:33

100 %

Boardingafvisning giver ret til standardkompensation

Udover dækning af udgifterne til hotel og forplejning, kan du også have ret til standardkompensation, da du blev afvist ved gaten, selvom du havde de nødvendige dokumenter til såvel indrejse som udrejse. 

Da du skulle flyve med Qatar Airways, har Forbruger Europa ikke mulighed for at hjælpe med en eventuel klage. Hvis ikke du opnår enighed med flyselskabet, kan du klage til Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen, som kan hjælpe med en klage, når du skulle flyve fra Danmark. 

Fandt du svaret nyttigt

Spørgsmål

af Elizabeth mcdowell d. 30. januar 2019 kl. 14:52

vi er 6 pensionister. vi bestilt online direkte med brussels airlines billetter København til entebbe i uganda. der var 3 prismulligheder. vi valgt den mulighed der gave valg af sæder og 2 x 23kg bagage. vi valgt sæder samlet 2 x 2. det var meget vigtig for os. vi fik bekræftelse med de valgte sæder. ture fra kbh til brussels var som bestilt. på rejsen fra brussels til entebbe var vi splittet op og vores pladser var givet til andre. vi klagede på stedet men fik intet ud af det. jeg har klaget til brussels airlines men de siger p. g. a. omfordeling af vægt og balance, var de nædsaget til at flyte os. men der var, andre på vores pladser og vi fik de pladser vi ikke vil have. de afviser blankt at kompensere. vi har betalt 6 gange 1000 kr for at vælge sæder som vi tilsyneladende kunne have sparet da vi kunne ikke få de pladser alligevel. brussels airlines annoncere og sælger en vare de ikke har leveret. er der ingen mulighed for erstatning eller tilbage betaling?

Svar

af Kristina d. 31. januar 2019 kl. 16:36

100 %

Betaling for at vælge sæder

Hvis I har betalt specifikt for at vælge sæder og ikke har fået de sæder, bør I have ret til at få pengene tilbage for det ekstra, I har betalt for sæderne. Det er dog et spørgsmål, der skal afgøres efter national ret, og i jeres tilfælde lyder det til, at det skal vurderes efter belgisk ret.

  • Hvis I ikke allerede har klaget på skrift til Brussels Airlines, skal I gøre det
  • Derefter kan I oprette en sag hos Forbruger Europa, hvis sagen ikke er løst tilfredsstillende

Fandt du svaret nyttigt

Spørgsmål

af Morten jensen d. 03. juni 2018 kl. 19:25

købt rejseog billet hos rejseselskab.da vi skal hjem fra dublin er vi 12 personer som ikke kan boarde pga af en teknisk systemfejl hos norwegian.vi fik dækket mad og drikke+hotelophold.Vi kom hjem næste dag med sas(som norwegian sørgede for)lidt over et døgn forsinket. vi fik at vide fra vores rejseselskab,at systemfejlen normaligvis bliver rettet med det samme.vi sad 7 timer i lufthavnen før vi fik meddelse om hotel.Her vi ret til erstatning. morten jensen

Svar

af Anette d. 04. juni 2018 kl. 00:00

100 %

Ret til kompesation ved boardingafvisning

Hvis I var tilstede ved gaten med gyldig identifikation og boardingkort, kan I kræve udbetaling af en standardkompensation i en situation, hvor I bliver afvist at gå ombord på flyet

  • I skal først kontakte flyselskabet skriftligt og fremsætte kravet direkte overfor selskabet.
  • Kan I ikke nå til enighed med flyselskabet, kan I kontakte Forbruger Europa med en klage. 

Fandt du svaret nyttigt

Stil et uddybende spørgsmål til emnet: Hvad har jeg ret til ved boardingafvisning?

Læs artiklen og skriv dit uddybende spørgsmål. Skriv så kort, som du kan. Dit spørgsmål bliver vist her på siden.

Når du kontakter Forbruger Europa for at få svar på et spørgsmål, skal du være opmærksom på, at vi registrerer dine oplysninger. Vi opfordrer dig til at læse privatlivspolitikken om dine rettigheder.

For at undgå spam fra robotter, må vi bede dig svare på et enkelt spørgsmål(Skriv svaret med tal):

Vi bestræber os på at svare på dit spørgsmålindenfor 3 hverdage. Du modtager en mail, når der kommer svar.

KUNNE DU BRUGE SIDEN?