Skip navigation

Er det lovligt at videresælge en kopivare?

Spørgsmål / Svar

18. juni 2013

Der er ikke nogen fælles EU-regler for køb og salg af kopivarer. I Danmark er det ulovligt at sælge en kopivare, hvis den er beskyttet af ophavsretten.

Når du er blevet træt af dine kopierede designstole, så kan du ikke bare indrykke en salgsannonce på nettet. Hvis varen er beskyttet af enerettigheder, er det ulovligt at videresælge dem. Det gælder uanset, om du er privatperson eller erhvervsdrivende.

Der er ingen fælles regler for, hvor lang til en original vare er ophavsretligt beskyttet i EU. I Danmark er beskyttelsestiden 70 år efter ophavsmandens dødsår. Det betyder, at der kan gå rigtig mange år, før det er lovligt at videresælge fx kopimøbler.

Du skal være opmærksom på, at ulovligt videresalg af kopivarer kan straffes med bøde eller fængsel.

Tjekliste

  • Køb ikke kopivarer, hvis du senere vil videresælge dine ejendele
  • Undersøg om de kopivarer, du ønsker at videresælge, stadig er omfattet af den ophavsretlige beskyttelse
Sidst opdateret: 18. juni 2013

Uddybende spørgsmål fra andre brugere:

Spørgsmål

af Malou d. 24. februar 2020 kl. 16:20

Hej jeg har købt Louis Vuitton fra en person som fortalte mig tasken var ægte. Hun havde kassen og kvittering for købet. Jeg har nu senere fundet ud af at selve tasken er falsk. Jeg har stadig hundes nummer og adresse. Hvad er mine rettigheder og hvad kan jeg gøre.

Svar

af Christel d. 25. februar 2020 kl. 11:15

82 %

Du har ret til at få pengene tilbage eller en ægte taske af sælgeren. Du er dog nødt til at gå til domstolene, da der ikke er nogen klagenævn eller lignende, som kan behandle sager mellem to private personer. 

Da jeg går ud fra, at taskens værdi er mindre end 50.000 kr., så har du mulighed for at benytte den danske småsagsproces. Det er en proces ved domstolene, som er lettere, enklere og billigere, og alting foregår skriftligt, så du skal ikke møde op i retten. 

Du kan læse mere her: https://domstol.dk/om/reform/Indholdsreformerne/smaasagsproces/Pages/default.aspx

Fandt du svaret nyttigt

Spørgsmål

af Anna d. 28. august 2019 kl. 22:01

Hej. Hvis man er blevet solgt en taske og når den ankommer finder ud af at den ikke er ægte, hvad er ens rettigheder så? Er det strafbart for sælgeren? Det er et handel mellem to privatpersoner. Det skal siges at det er en taske til omkring 12.000 kroner som jeg fik for 3000. Jeg har ikke spurgt meget ind til den og heller ikke til at få serienummeret eller noget andet bevis.. sælgeren har ikke løjet om noget om tasken eller pyntet på beskrivelsen men det lader heller ikke til at sælgeren var klar over det er en kopi. Hvad skal man så gøre hvis de ikke er med på at ophæve købet og sende pengene tilbage? Er det overhovedet noget jeg kan gøre?

Svar

af Christel d. 29. august 2019 kl. 13:41

78 %

Dine rettigheder rent køberetligt er, at du kan hæve købet og få dine penge tilbage, hvis en taske viser sig at være en kopi. Dette gælder også selvom sælgeren ikke vidste, at det var en kopi. Det er som udgangspunkt strafbart for sælgeren. Ønsker sælgeren ikke at lade dig ophæve købet, så vil du desværre skulle til domstolene, da der ikke er noget klagenævn, som kan behandle klager mellem to private personer. Du bør kontakte sælgeren og forsøge at forhandle at tasken går retur. 

Fandt du svaret nyttigt

Spørgsmål

af Lasse d. 16. september 2018 kl. 16:55

Hej Jeg har købt hus hvor pH koglen indgik i handlen. Hvad gør jeg hvis det er en kopi?

Svar

af Anette d. 17. september 2018 kl. 00:00

69 %

Videresalg ikke tilladt

Hvis den var blevet solgt til dig som original, men der reelt er tale om en kopivare, må du kontakte sælger og finde ud af, at lade den del af handlen gå tilbage, eller bede sælger om et afslag i prisen.

Alternativt må du beholde lampen selv eller sørge for, at den bliver destrueret. Det er ikke ulovligt for dig at beholde lampen til privat brug, selv hvis der er tale om en kopivare, - du må blot ikke videresælge eller videregive den til andre.

Er der tale om en kopi, bør du også overveje det sikkerhedsmæssige aspekt i at have den hængende. Kopivarer har ikke undergået den samme kvalitets- og sikkerhedskontrol som den originale vare, og det er derfor ikke til at vide, hvilke materialer den er lavet af. Producenten af den originale vare kan ikke holdes ansvarlig for eventuelle skader. 

 

Fandt du svaret nyttigt

Spørgsmål

af Maj-Britt Christensen d. 12. august 2018 kl. 10:13

Hej! Jeg har købt et kopi af en Arne jacobsen stol i England helt lovligt. Må jeg sælge den videre online hos DBA eksempelvis, hvis jeg undgår ordene som model og designer?

Svar

af Anette d. 13. august 2018 kl. 00:00

73 %

Videresalg er ikke tilladt

Heller ikke selvom du undgår at nævne stolens modelnavn og designerens navn. 

Du kan læse mere om det hos Kulturministeriet.

Fandt du svaret nyttigt

Stil et uddybende spørgsmål til emnet: Er det lovligt at videresælge en kopivare?

Læs artiklen og skriv dit uddybende spørgsmål. Skriv så kort, som du kan. Dit spørgsmål bliver vist her på siden.

Når du kontakter Forbruger Europa for at få svar på et spørgsmål, skal du være opmærksom på, at vi registrerer dine oplysninger. Vi opfordrer dig til at læse privatlivspolitikken om dine rettigheder.

For at undgå spam fra robotter, må vi bede dig svare på et enkelt spørgsmål(Skriv svaret med tal):

Vi bestræber os på at svare på dit spørgsmålindenfor 3 hverdage. Du modtager en mail, når der kommer svar.

KUNNE DU BRUGE SIDEN?