Skip navigation

Hvad har jeg krav på ved flyforsinkelse?

Spørgsmål / Svar

26. marts 2013

Hvis flyet er mindst to timer forsinket, skal flyselskabet tilbyde dig forskellige services. Dine rettigheder ved flyforsinkelse bestemmes både af flyvningens længde, samt hvor stor forsinkelsen er.

Flyselskabet skal tilbyde dig gratis mad og drikke samt adgang til at sende mails eller foretage to telefonopkald, hvis din flyafgang er mere end to timer forsinket.

Du skal tilbydes gratis hotelophold, og du skal også tilbydes gratis transport mellem lufthavnen og hotel, hvis en overnatning bliver nødvendig. Hvis du har udgifter til mad og drikke, kan du kræve dem dækket af flyselskabet. Du skal huske at gemme dine kvitteringer. Du kan også have krav på at få erstatning for økonomiske tab.

Hvis du ankommer mere end tre timer forsinket til din destination, kan du have ret til kompensation. Udgangspunktet er:

 • 250 euro for flyvninger under 1.500 km
 • 400 euro for flyvninger over 1.500 km inden for EU, og for flyvninger på mellem 1.500 og 3.500 km
 • 600 euro for flyvninger, som ikke falder ind under ovenstående

I visse tilfælde kan flyselskabet reducere din kompensation med 50%, afhængig af, hvor langt du flyver, og hvor hurtigt du kommer frem.

Læs mere om din ret til kompensation ved flyforsinkelse

Du kan også indtaste din rejsedestination i vores beregner flyregler.dk og få klar besked om dine rettigheder ved flyforsinkelse.

Din rejse er omfattet af ovenstående EU-regler, hvis:

 • Du rejste fra en lufthavn i EU eller
 • Du ankom til EU med et EU luftfartselskab

Tjekliste

 • Gem kvittering for hotelophold
 • Gem kvitteringer for eventuelt køb af mad og drikke
 • Kontakt flyselskabet med dit krav
 • Gem kopi af din henvendelse til flyselskabet. Hvis du skal bruge en klageformular på hjemmesiden, så tag et skærmprint, inden du trykker send, så du kan dokumentere din klage
 • Hvis din rejse ikke er omfattet af EU-reglerne, kan du forsøge at kontakte dit forsikringsselskab
 • Kontakt Forbruger Europa, hvis flyselskabet afviser dit krav
Sidst opdateret: 26. marts 2013

Uddybende spørgsmål fra andre brugere:

Spørgsmål

af Jørn Lund Jepsen d. 21. november 2019 kl. 16:13

Hej. Hjemrejse Orlando - Atlanta - Amsterdam - Billlund. Da vi sad i flyet ATL - AMS fik vi at vide at der var fundet revne i en motor som følge af påflyvning af fugle ved afrejsen fra AMS, hvorfor flyet ikke måtte flyve tilbage til AMS. Vi fik overnatning og forplejning samt ombooking. Vi var i BLL med 15 timers forsinkelse. KLM afviste efterfølgende kompensation med henvisning til Force Major. Kan det være korrekt?

Svar

af Christel d. 22. november 2019 kl. 08:47

76 %

EU-domstolen har udtalt, at Bird Strike (påflyvning af fugle) kan være en ekstraordinær omstændighed, som fritager flyselskaber for at udbetale kompensation. 

Om det er tilfældet i din situation, vil være en individuel vurdering. 

Fandt du svaret nyttigt

Spørgsmål

af Anders Gravergaard d. 09. oktober 2019 kl. 03:13

Vi var 7 på rejsen (familie) til Bangkok. Mere end 4 timer forsinket. Skal alle søge erstatning enkelt vis eller kan 1 der købte og betalte samlet anmode om erstatning samlet

Svar

af Christel d. 09. oktober 2019 kl. 11:00

85 %

Har I købt flybilletterne på en samlet booking, så vil I kunne nøjes med at oprette en klage. 

Fandt du svaret nyttigt

Spørgsmål

af Dorte Berg d. 08. oktober 2019 kl. 15:59

Vi var 3 som fløj Kansas, Minneapolis, Amsterdam, Aalborg. Billetterne er købt som en del af en pakkerejse og som en samlet bookning. Desværre var flyet fra Minneapolis ca. 75 min forsinket så bestilt afgang kl. 12.20 mod Aalborg fra Amsterdam kunne ikke nås. (vi landede kl. 12.00) KLM/Delta havde sørget for ombookning til næste fly kl. 16.00. Vi blev hver kompenseret med en 10 EUR madbillet. Har vi mulighed for at få yderligere kompensation for forsinkelsen?

Svar

af Christel d. 09. oktober 2019 kl. 10:43

83 %

Da den forsinkede flyvning var fra USA, som er et ikke EU-land til Holland, som er et EU-land, så vil jeres kompensationsmulighed afhænge af, hvilket flyselskab, der faktisk udførte flyvningen. For at I har mulighed for kompensation, så skal flyvningen ind i EU være med et EU-luftfartsselskab. Det er derfor afgørende om det var KLM eller Delta. Ofte vil der stå på jeres boarding kort, hvilket selskab der er det udførende. 

Fandt du svaret nyttigt

Spørgsmål

af Jens Lauridsen d. 20. september 2019 kl. 13:48

Mit fly blev forsinket fra 13.00 til 18:15 Flyselskabet kompenserede 250 eur og med en madbillet på 5 eur. De 5 eur kan man jo intet få for, i en lufthavn. Er det tilstrækkelig erstatning?

Svar

af Kristina d. 23. september 2019 kl. 11:52

86 %

Ret til forplejning

Flyselskabet skal sørge for passende forplejning for passagererne, allerede fra det tidspunkt, hvor flyet er mere end halvanden time forsinket. Det er altid en konkret vurdering, hvad den forplejning skal bestå af. Flyselskabet skal dække alle rimelige udgifter til mad og vand i ventetiden.

 • Hvis det ikke har været muligt at blive mæt for den madbillet, de har tilbudt, skal I først kontakte flyselskabet i lufthavnen igen og bede om flere madbilletter
 • Hvis det ikke er muligt, skal I gemme kvitteringerne for køb af mad og vand i lufthavnen og efterfølgende sende kravet til flyselskabet

Fandt du svaret nyttigt

Spørgsmål

af Mads Michaelsen d. 06. juli 2019 kl. 19:13

Hej, Vi blev forsinkede på en flyvning fra München til København med Lufthansa. Ordinær afgang var lørdag 22/6 kl. 1715. Ca. to timer før blev vi ombooket til en afgang kl. 2015 pga. varsel om tordenvejr. Denne afgang blev yderligere forsinket, så vi ankom til København mere end tre timer senere end planlagt. Kl. 1715 var det dog OK vejr i München og andre fly lettede fra lufthavnen. Lufthansa afviser vores krav på kompensation pga. vejret. Men er det OK, når de ikke har forsøgt at gennemføre flyvningen? Mvh Mads

Svar

af Anette d. 08. juli 2019 kl. 13:56

72 %

Når der opstår en flyforsinkelse, skal det altid overvejes, om passagererne har retten til kompensation eller om forpligtelsen til at udbetale kompensationen bortfalder som følge af usædvanlige omstændigheder, som fx vejrforhold. 

 • Det kan godt være vejrforholdene andre steder, som udgjorde problemet for netop din flyafgang. Det kan eksempelvis være vejrproblemer på det sted, hvor flyet skal ankomme fra eller der, hvor flyet skal flyve dig hen. Det kan også være et sted undervejs på ruten, at vejret gør det sikkerhedsmæssigt uforsvarligt at flyve igennem. I sådanne tilfælde vil det ikke altid være muligt at omlægge ruten. 
 • Du har mulighed for at oprette en klage over selskabet hos Forbruger Europa. I linket kan du læse mere om, hvordan vi har mulighed for at hjælpe med en klage og du finder også vores online klageformular.

Fandt du svaret nyttigt

Spørgsmål

af Søren Karlskov Thomsen d. 11. juni 2019 kl. 20:28

Hej vores fly fra San Francisco til Billund med mellemlanding i Heatrow, London - var 3,5 time forsinket ved ankomst til Heatrow. Vi nåede lige akkurat vores forbindelse til Billund og ankom rettidigt i Billund. Kan vi søge kompensation for forsinkelsen mellem SFO og Heatrow pga. den forsinkelse der var på den del af turen ??

Svar

af Peter d. 13. juni 2019 kl. 14:37

88 %

Forsinkelse beregnes på baggrund af ankomsttidspunktet til den endelige destination

Hvis flybilletterne er købt samlet, beregnes en forsinkelses varighed på baggrund af differencen mellem det oprindeligt planlagte ankomsttidspunkt og det faktiske ankomsttidspunkt på den endelige destination (i dette tilfælde Billund). Hvis man oplever en forsinkelse på en mellemlanding, men alligevel ankommer rettidigt ved den endelige destination, har man altså ikke krav på kompensation. 

Fandt du svaret nyttigt

Spørgsmål

af Mette gaard Pedersen d. 08. juni 2019 kl. 22:36

Vi skal hjem fra New York til København via Frankfurt. Vi oplevede en forsinkelse af fly fra New York til Frankfurt på ca. 6,5 time. Grundet tekniske problemer. Da vi kommer til Frankfurt er vores fly aflyst grundet vejrforhold. Vi ender med at få en overnatning i Frankfurt og kommer et døgn senere hjem end planlagt. Vi har sat ‘Flyforsinkelse’ igang med at søge kompensation men vi er i tvivl om vi kan få dækket vores tabt arbejdsfortjeneste da vi begge måtte tage en ekstra fridag pga. Det døgn vi var strandet i Frankfurt.

Svar

af Peter d. 11. juni 2019 kl. 11:10

79 %

Angående tabt arbejdsfortjeneste

For at kunne kræve erstatning for tabt arbejdsfortjeneste kræves det, at du skal være blevet trukket i løn, og at du kan dokumentere dette. Hvis du har valgt, at anvende feriedage eller andre former for optjente fridage, og dermed ikke konkret er blevet trukket i løn, kan du ikke kræve erstatning.

 • I tilfælde, hvor du er blevet trukket i løn, kan du sende en skriftlig klage til flyselskabet, hvor du dokumenterer dit løntab, fx en lønseddel, samt en erklæring fra din arbejdsgiver om, at løntrækket skyldes udeblivelse den pågældende dag.

Fandt du svaret nyttigt

Spørgsmål

af Pia Hjorth d. 24. april 2019 kl. 22:57

Hej Vi skulle flyve fra Aalborg til Kina den 22 marts, men flyet var forsinket da vi ankom til Aalborg lufthavn. Det endte med, at være så meget forsinket, at vi ikke nåede vores fly videre og dermed fik en overnatning i Amsterdam. Vi blev ombooket til dagen efter, så vi først ankom til Kina den 24 marts i stedet for den 22 marts. Flyselskabets svar er. Vedrørende din flyvning AF 8252 (KL 1336) fra Aalborg til Amsterdam den 22. marts 2019. Beklager jeg, at i ikke kunne rejse som planlagt. Ovennævnte fly blev forsinket på grund af ugunstige vejrforhold. Som følge heraf mistede i jeres forbindelsesflyvning AF 1441 og AF 102. Vores kolleger kunne imidlertid reebokere dig på næste ledige fly MF 812 den 23. marts 2019 og CZ 3724 den 24. marts 2019. En situation som dette, ligger uden for vores indflydelsesområde, kan betragtes som en ekstraordinær omstændighed og er derfor ikke en, hvor der er ret til kompensation i henhold til EU-forordning 261/2004. Hvad er vores rettighedder?

Svar

af Kristina d. 26. april 2019 kl. 12:11

81 %

Forsinkelse på grund af vejret

Når en forsinkelse skyldes vejrforhold, har I meget sjældent ret til kompensation. I har krav på ombooking og så hotel og forplejning i ventetiden. Så hvis ikke flyselskabet sørgede for hotel og mad og drikke til jer i Amsterdam, skal I sende regningerne til flyselskabet og bede om at få dem dækket.

 • Hvis I gerne vil have efterprøvet, om det nu også var vejrforholdene, der var skyld i forsinkelsen, kan I oprette en klage ved Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen på flypassager.dk, fordi jeres forsinkede afgang var fra Danmark. Det er en betingelse, at I først har forsøgt at løse sagen med flyselskabet på skrift
 • Tjek også vores flyberegner for et hurtigt overblik over jeres rettigheder

Fandt du svaret nyttigt

Spørgsmål

af Grethe Eriksen d. 30. marts 2019 kl. 10:12

Rejse fra Miami til København med mellemlanding i Paris. Samme rejseselskab hele vejen med Air France. Turen fra Miami til Paris var uden forsinkelse, men turen fra Paris til København var med godt 3 timers forsinkelse grundet tekniske problemer med flyet, hvor vi blev overflyttet til andet fly. Hvordan beregnes kompensationen? Beregnes den fra Miami til Kbh. Eller fra Paris til Kbh.

Svar

af Anette d. 01. april 2019 kl. 13:23

81 %

Kompensation beregnes fra det sted, hvor hændelsen opstår

Den relevante distance beregnes fra det sted, hvor forsinkelsen først opstod til den endelige destination. Hvis det først var fra Paris I blev forsinket, er det relevant at se på afstanden mellem Paris og København. Det er afstanden i lige linje, som beregnes. 

I jeres tilfælde kan der blive tale om udbetaling af kompensation på 250 euro pr. passager. 

 

Fandt du svaret nyttigt

Spørgsmål

af Susanne Kæmpe d. 27. marts 2019 kl. 21:44

Vi sidder i Thailand lige nu og har modtaget en besked fra TUI, at når vi i morgen skal rejse hjem fra Phuket til Cph. er vi nød til at flyve over Athen og mellemlande. Vi lander derefter i Cph. med en forsinkelse på 3 timer og 20 minutter. Det betyder så, at vi ikke kan nå vores bookede fly til Århus og må nu se om vi kan ombooke til et senere fly. Det koster at ombooke og flybilletterne er nu steget med 1100 kr stykket. Og dem skal vi bruge 5 af. Men på grund af tidsforskellen kan jeg slet ikke nå at få fat i nogen før vi skal lette fra Phuket. Hvordan er vi stillet her ??

Svar

af Anette d. 28. marts 2019 kl. 09:55

74 %

Mulighed for udbetaling af standardkompensation

Når en flyafgang ændres og dermed forsinker passagererne, så de ankommer mere end 3 timer senere til deres endelige destination er der mulighed for at søge om standardkompensation hos flyselskabet. 

Det er en betingelse, at I ankom mere end tre timer senere til jeres endelige destination i forhold til den oprindelige rejseplan.

Det er også en betingelse, at ændringen ikke kan kategoriseres som værende en usædvanlig omstændighed. Det vil sige noget, som er udefrakommende og som flyselskabet ikke selv havde indflydelse på, som fx ændringer pålagt af kontroltårnet i lufthavnen eller vejrforhold som påvirkede sikkerheden. I sådan et tilfælde vil flyselskabet ikke være forpligtet til at udbetale kompensationen. Hvis ændringen fx skyldtes flyselskabets egen planlægning, er det ikke et udefrakommende forhold, og så vil de være forpligtet til at udbetale kompensation.

I forhold til indenrigsflyvningen, afhænger jeres rettigheder af, hvorledes denne er booket. Er den en del af jeres samlede rejse med TUI, vil de være forpligtet til at sørge for ombooking. Er den booket separat af jer selv, vil jeres ret til erstatning afhænge af, om rejsen er påregnelig for TUI. Dette er nok tvivlsomt, med mindre I specifikt har oplyst dem om det på et tidspunkt i forbindelse med bestillingen af rejsen. 

Du bør sende en skriftlig klage til flyselskabet. Hvis I ikke finder en løsning med flyselskabet, kan du klage til Forbruger Europa, hvis flyselskabet er hjemmehørende i EU, eller I kan vælge at klage til luftfartsmyndighederne i Danmark.

 

Fandt du svaret nyttigt

Spørgsmål

af Carsten Engel d. 19. marts 2019 kl. 16:00

Fly fra Rio de Janeiro til Frankfurt var forsinket, så jeg missede forbindelse til Billund og ankom med 4½ times forsinkelse. Lufthansa afviser kompensation med henvisning til, at forsinkelsen skyldtes "restrictions by air traffic control authorities", som de ikke har kontrol over og er forpligtet til at følge. Er dette en gyldig årsag til at nægte kompensation?

Svar

af Kristina d. 20. marts 2019 kl. 10:41

84 %

Hvis forsinkelse skyldes ’restrictions by air traffic control’ er det oftest ekstraordinære omstændigheder

Air traffic control styrer luftrummet over lufthavnen og alle fly, der letter og lander i lufthavnen. Hvis den myndighed enten strejker eller lægger restriktioner på antal fly, der må lette eller lande i lufthavnen på grund af sikkerhed (fx som følge af dårligt vejr), så er det uden for flyselskabets kontrol. Dermed har man ikke krav på kompensation.

Forklaringen fra Lufthansa kan dog måske også dække over sikkerhedskontrol af selve flyvemaskinen, og i det tilfælde er det som regel ikke en ekstraordinær omstændighed, der er gyldig årsag til at nægte kompensation.

Fandt du svaret nyttigt

Spørgsmål

af Jonathan D d. 01. marts 2019 kl. 09:51

Flyver fra Bangkok til København via Helsinki. Som følge af konflikten mellem Indien og Pakistan omdirigeres vi via Dubai og når ikke den videre forbindelse fra Helsinki til København. Luftfartsselskabet ombooker os til en senere afgang så forsinkelsen ender med at være 7 timer. Har jeg i dette tilfælde ret til kompensation eller falder det under "ekstraordinære omstændigheder"? Det skal tilføjes, at vi har fået vouchers á 25 euro pr person til forplejning i forbindelse med den ekstra ventetid i Helsinki

Svar

af Christiane d. 05. marts 2019 kl. 09:58

81 %

Krig og uroligheder er oftest ekstraordinære omstændigheder

Retten til kompensation bortfalder, hvis en aflysning eller forsinkelse skyldes ekstraordinære omstændigheder. 

Der er tale om en ekstraordinær omstændighed, hvis flyselskabet ikke kunne undgår forsinkelsen eller aflysningen, selv om de gjorde alt hvad det må forventes af dem for at afværge påvirkningen af flyvningen. 

omdirigering som følge af krig og lignende uroligheder, hører som oftest under begræbet om ekstraordinære omstændigheder. Derfor bortfalder retten til kompensation. 

Fandt du svaret nyttigt

Spørgsmål

af Henrik Jensen d. 23. februar 2019 kl. 12:55

Har bestilt rejse til gran Canaria. Og får en mail 3 uger før afrejse at rejsen er 5 timer og 20 min senere en vi bestilte den både ud og hjemrejsen. Kan man søge noget kompensation for den forsinkelse ??

Svar

af Kristina d. 25. februar 2019 kl. 11:56

78 %

Ingen ret til kompensation når ændring sker mere end 14 dage før afgang

Idet ændringen skete tre uger før afgang, har du ikke ret til kompensation. Du kan dog forsøge at forhandle med flyselskabet eller sælger af billetterne om en anden afgang, hvis ændringen er til stor gene. Hvis der er tale om en decideret aflysning og ombooking til en anden afgang, der ligger fem timer og 20 minutter senere, har du over for flyselskabet ret til at vælge mellem ombooking til først ledige afgang eller pengene tilbage.

Fandt du svaret nyttigt

Spørgsmål

af Rene Schwartz d. 10. december 2018 kl. 03:31

Var med fly fra Orlando til Frankfurt og videre til Billund. Da jeg kom ud i Orlando lufthavn var min fly tid fra Frankfurt til Billund ombooket fra 12.05 til 16.50 må Lufthansa godt det eller har jeg krav på kompensation.

Svar

af Anette d. 10. december 2018 kl. 09:38

83 %

Mulighed for kompensation, hvis forsinkelse overstiger tre timer

Du kan have krav på udbetaling af en standardkompensation på 250 euro, hvis der var tale om en forsinkelse, og denne medførte, at du ankom mere end tre timer senere til din endelige destination. 

 • Kravet på kompensation afhænger af årsagen til forsinkelsen samt om flyselskabet kan siges at have gjort hvad de kunne for at undgå forsinkelsen. Var der tale om usædvanlige omstændigheder, vil du ikke kunne kræve kompensation. 
 • Du skal starte med at sende en skriftlig klage til flyselskabet og anmode om kompensationen. Hvis ikke I når til en løsning, kan du klage til Forbruger Europa, hvis flyselskabet er et EU-flyselskab. 

Fandt du svaret nyttigt

Spørgsmål

af Johan Renaberg d. 08. august 2018 kl. 16:32

Hej Den 8. juli rejste vi (7 personer) med TAP Air Portugal. Flyrejsen var planlagt til kl. 06.00 København til Lissabon og kl. 09:30 (lokal tid) Lissabon til Faro . Den 7. juli fik jeg en SMS om at flyafgangen fra København var ændret til kl 8:30. Jeg kontaktede flyselskabet og oplyste, at vi ikke kunne nå flyet til Faro. Det var de klar over, jeg ville høre nærmere. Senere samme dag modtog jeg en SMS fra flyselskabet som oplyste, at "New flight" var kl. 12:30. Vi var således forsinket 2,5 timer fra København. Når vi er landet i Lissabon står der en person fra TAP Air Portugal ude ved flyet og informerer os om, at vi skal følge ham. Da jeg spørger ham hvorfor og viser ham min SMS, at vi skulle flyve videre kl. 12:30, så oplyser han, at vi ikke skal med et fly, men med en bus. Han havde også en voucher på 19 EURO pr. person til mad til os 7. Jeg protesterede, men han oplyste, at der ikke var plads på fly. Vi tog således bussen, for at komme til Faro samme dag - vi skulle nå at hente to lejebiler + nøglerne til huset som vi havde lejet. Vi skulle have været ankommet planlagt til Faro kl. 10:15, men vi var der først kl. 16:15, dvs. 6 timer forsinket. Hvilken erstatning har vi 7 personer krav på.

Svar

af Anette d. 10. august 2018 kl. 00:00

75 %

For så vidt, at der var tale om en samlet rejse fra København til Faro via Lissabon, kan I have krav på dækning af yderlige udgifter til forplejning i den forlængede rejsetid. Eventuelle udgifter skal dokumenteres ved kvittering og omfatter ikke alkoholiske drikke.

Da I er ankommet mere end tre timer senere til jeres endelige bestemmelsessted, kan I også have krav på udbetaling af standardkompensation. Det vil afhænge af, om årsagen til forsinkelsen var usædvanlige omstændigheder, fx voldsomt vejr eller restriktioner fra lufthavnen.

Hvis der opstod ekstra udgifter i forhold til jeres billeje og sommerhus, vil I formentlig også kunne søge disse rimelige merudgifter dækket hos flyselskabet.

I skal starte med at sende en skriftlig klage til TAP med beskrivelse af forløbet og jeres krav samt bilag til dokumentation, herunder kopi af blybilletter, meddelelser om ændringer og kvitteringer for ekstraudgifter.

Hvis dette ikke løser sagen tilfredsstillende, kan I oprette en klage hos Forbruger Europa. Da jeres rejse havde oprindelse i Danmark, kan I vælge at sende klagen til Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen, som er luftfartsmyndighed her i landet.

 

Fandt du svaret nyttigt

Spørgsmål

af Can d. 03. juli 2018 kl. 02:15

Vi skulle flyve hjem fra Antalya lufthavn til københavn. Da vi ankommer til lufthavnen bliver vi informeret om at flyet er udsat 3 timer. Der går ca 3 timer og 10 min. Før vi kommer afsted. Vi lander så i københavns lufthavn med en forsinkelse på 2 timer og 50 min. Ca. Har vi ret til kompensation?

Svar

af Christiane d. kl.

88 %

Forsinkelser beregnes fra ankomsttidspunktet

Udgangspunktet for at en forsinkelse kan give ret til kompensation er, at man er mere end 3 timer forsinket. 

Man beregner forsinkelsen ud fra forskellen mellem den tid der var planlagt ankomst, og den tid man faktisk ankom. 

selvom jeres fly havde afgang tre timer senere end aftalt, har piloten formået at indhente noget tid på flyvningen, således at I var mindre end 3 timer forsinket på ankomsttidspunktet. 

Derfor har I ikke krav på kompensation efter flyforordningens regler og den dertilhørende praksis.  

Fandt du svaret nyttigt

Spørgsmål

af Kasper d. 11. maj 2018 kl. 19:21

Vi fløj fra Florida til CPH i april med norwegian. Flyet afgik med omkring 4 timers forsinkelse og vi ankom til cph 3 timer og 20 min forsinket. Hvordan er vi stillet i forhold til kompensation?

Svar

af Anette d. 14. maj 2018 kl. 00:00

78 %

Retten til kompensation afhænger også af årsagen 

Udover den tidsmæssige betingelse om ankomst mere end tre timer senere til den endelige destination, er det også en betingelse, at årsagen til forsinkelsen ikke var af usædvanlig karakter

 • I må derfor starte med at klage til flyselskabet og anmode om udbetaling af kompensation
 • Hvis flyselskabet afviser kravet, vil de begrunde svaret med årsagen til forsinkelsen. 
 • Da I fløj fra en destination udenfor EU til Danmark, kan du klage til de danske luftfartsmyndigheder, Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen, hvis Norwegian afviser kravet. Luftfartsmyndighederne kan undersøge de faktiske forhold i forbindelse med forsinkelsen og træffe afgørelse om, I har krav på udbetaling af kompensation.
 • Da flyselskabet er hjemmehørende i Norge, kan I også klage til Forbruger Europa. Vi har dog ikke samme adgang som luftfartsmyndighederne til at skaffe oplysninger om de faktiske omstændigheder.

Fandt du svaret nyttigt

Spørgsmål

af Daniel d. 02. maj 2018 kl. 13:46

Et flyrejse fra New York via København til Billund, bliver forsinket med mere end 3 timer til slutdestinationen, da flyvningen fra København til Billund ikke blive foretaget og passagerne ombookes til en senere afgang. Er der ret til 600 EUR kompensation grundet distancen mellem New York og Billund, eller blot 250 EUR, da der alene kompenseres for distancen mellem København og Billund.

Svar

af Peter d. 03. maj 2018 kl. 00:00

77 %

Distancen beregnes fra forsinkelsens opståen

Kompensation beregnes på baggrund af distancen mellem afgangslufthavnen, hvor forsinkelsen opstod, og den endelige destination, forudsat at flybilletterne er købt samlet. 

 • Hvis forsinkelsen først opstod mellem København og Billund, vil kompensationen beregnes på baggrund af distancen mellem København og Billund. Dette giver ret til 250 euro.
 • Hvis flyet fra New York havde været forsinket, hvilket resulterede i, at du ikke nåede flyet fra København til Billund, så skulle kompensationen beregnes på baggrund af distancen mellem New York og Billund. Dette ville give ret til 600 euro. 

Fandt du svaret nyttigt

Spørgsmål

af Torben d. 05. marts 2018 kl. 19:35

Vores fly fra Billund til Frankfurt blev forsinket så vi ikke nåede flyet fra Frankfurt. Vi fik en hotelovernatning og kom med en afgang dagen efter - altså en 24 timers forsinkelse. Det var 11/2 og der var faldt en smule sne og der var derfor kø til at blive de-iced. Kan man få kompensation, eller går det ind under dårligt vejr og er man så derfor ikke dækket?

Svar

af Anette d. 06. marts 2018 kl. 00:00

72 %

De-icing er en usædvanlig omstændighed

Vejrmæssige forhold, som kan indebære en udfordring for flysikkerheden, fx sne og is, udgør som udgangspunkt en usædvanlig omstændighed i EU-forordningens forstand

 • I sne og frostvejr skal flyene af-ises (de-icing) inden afgang, og det vil være en usædvanlig omstændighed, hvis der opstår forsinkelser i den forbindelse. Passagererne vil ikke have krav på standardkompensation efter EU-forordningen om flypassagerers rettigheder
 • Blev du påført ekstra udgifter i forbindelse med forsinkelsen, vil du have krav på erstatning af disse

Fandt du svaret nyttigt

Spørgsmål

af Frederik Voss d. 28. november 2017 kl. 16:19

Min kæreste og jeg fløj i foråret frem og tilbage fra Lanzarote. Hjemturen var med mellemlanding i dusseldorf, hvor Air Berlin flyet fra dusseldorf til København var forsinket. Det resulterede i en overnatning og 20 timers forsinkelse. Jeg har grundet Air Berlins situation krævet kompensation fra bookingselskabet Kiwi.com, som var dem vi bestilte igennem, men de har imidlertid afvist at udbetale kompensation. Alle bureauer har lukket for sager mod air berlin, og ingen af dem vil føre sager mod bookingselskabet, på trods af at de på ligefod med flyselskabet har pligt til at udbetale kompensation. Hvordan forholder man sig bedst til denne situation?

Svar

af Peter d. 30. november 2017 kl. 00:00

73 %

Kompensationskrav skal rettes mod det transporterende flyselskab

Krav om kompensation for forsinkelse eller aflysning skal rettes mod det transporterende flyselskab, som i dette tilfælde er Air Berlin. Du kan ikke rette den slags krav mod bookingselskabet eller andre selskaber end flyselskabet.

 • Eftersom Air Berlin er taget under konkursbehandling, må du anmelde dit krav i konkursboet. Det er dog usandsynligt, at der vil være penge til dækning af kompensationskrav og andre krav opstået som følge af forsinkelse, aflysning eller lignende, da det vil høre til i en gruppe af krav, som er nogle af de sidste i køen.
 • Andre krav end kompensationskrav, f.eks. erstatning for udgifter til overnatning, mad eller nye flybilletter kan også rettes mod bookingselskabet, Kiwi.com.

Fandt du svaret nyttigt

Spørgsmål

af Line d. 08. november 2017 kl. 17:55

Har man krav på kompensation fra AirBerlin - eller evt. de flyselskaber, som har overtaget AirBerlin - ved flyforsinkelse i mere end tre timer?

Svar

af Kristina d. 09. november 2017 kl. 00:00

78 %

Krav om kompensation ved konkurs

Du har i princippet et krav om kompensation overfor Air Berlin, hvis din afgang er aflyst eller mere end tre timer forsinket. Men idet Air Berlin er gået konkurs, vil du aldrig kunne få de penge. Et sådan krav ligger nederst i prioriteringen af kreditorer, og der er næppe penge tilbage i boet til at dække dit krav.

Hvis din flyvning er overtaget af et andet flyselskab, og du har en bekræftet reservation på dette, vil det andet flyselskab skulle betale dig kompensation, hvis denne flyvning bliver forsinket mere end tre timer eller aflyst. Det andet flyselskab kan ikke holdes ansvarlig for aflyste eller forsinkede Air Berlin flyvninger.

Fandt du svaret nyttigt

Spørgsmål

af Steffen Sivertsen d. 27. september 2017 kl. 22:41

Jeg har fået afslag fra Norwegian vedr. godtgørelse for bespisning, da de siger, der er tale om ekstraordinære omstændigheder. Med følgende forklaring: Norwegian flight: D83642 (CPH-NCE) 20.07.2017 Disruption type: Delayed Delay time: 2 hours and 28 minutes Reason for disruption: This delay was caused by an earlier disruption within our network that had a direct effect on this flight. The original flight was disrupted due to air traffic control restrictions. Kan de det?

Svar

af Anette d. 28. september 2017 kl. 00:00

81 %

Ret til måltider ved flyforsinkelse

Hvis du bliver forsinket på din flyrejse, kan du have ret til at få et måltid eller andre forfriskninger i ventetiden. Det er en betingelse, at måltidet "står i rimeligt forhold til ventetiden". Det kan have betydning i forhold til måltidet/forfriskningens omfang og i forhold til, at det ikke vil medføre yderligere forsinkelse at sørge for forplejningen.

 • På den nævnte distance betyder det, at du vil have retten, når det det må forventes, at flyet bliver forsinket mere end to timer i forhold til det planlagte tidspunkt.
 • Årsagen til forsinkelsen er underordnet i forhold til forplejningen.
 • Hvis ikke flyselskabet har accepteret at erstatte dine udgifter til forplejning, kan du oprette en klage hos Forbruger Europa på vores hjemmeside. Du skal lave en beskrivelse af hændelsesforløbet og vedhæfte relevante bilag (kopi af rejseplan, boardingkort, eventuel meddelelse om forsinkelse, korrespondance med flyselskabet og kvitteringer for dine køb).

 

Fandt du svaret nyttigt

Spørgsmål

af Lisbet d. 22. september 2017 kl. 08:59

Hej. Jeg har bestilt flybilletter til min familie og mig selv til en juleskitur. Vi skal flyve med KLM fra Billund over Amsterdam til Torino. KLM har nu aflyst den ene af de afgange, vi skulle have været med på udturen - og den ene af afgangene på hjemturen. De har ombooket os til andre afgange, således at vi skal afsted allerede kl. 14.00 - i stedet for kl. 18.35. Vores rejsetid bliver altså forlænget med mere end 4 timer på udturen. På hjemturen forlænges vores rejsetid med lidt over 2 timer, da vi kommer hjem 13.30 i stedet for 11.20. Vi vil stadig gerne afsted på ferie, men er naturligvis trætte af den forlængede rejsetid. Kan man søge erstatning for det?

Svar

af Kristina d. 22. september 2017 kl. 00:00

76 %

Ikke ret til kompensation når afgang aflyses mere end 14 dage før afgang

Når KLM aflyser mere end 14 dage før afgang, skal de tilbyde jer valget mellem ombooking eller pengene tilbage.

 • Overvej om I selv kan finde en bedre afgang til ca. samme pris
 • Spørg KLM om hvilke andre afgange, I kan blive ombooket til. Flyselskaberne har ofte flere forskellige muligheder for at sammensætte jeres rejse – især når det er i så god tid
 • I har derudover ikke ret til erstatning eller kompensation

Fandt du svaret nyttigt

Spørgsmål

af Marie Louise Hansen d. 29. august 2017 kl. 20:21

Hej, Min familie og jeg fløj i sommers til Mallorca fra Hamburg lufthavn med Air Berlin. Pga. en fejl på flyet blev afrejsen fra Hamburg forsinket 9 timer. Vi fik udstedet skriftlig dokumentation fra lufthavnen på at forsinkelsen havde varet min. 8½ time, og ugen efter vi kom hjem anmodede jeg om kompensation hos AirBerlin. Jeg fik svar tilbage at de beklagede meget og at de ville udbetale 1600 EURO til os. I mellemtiden er Air Berlin gået i betalingsstandsning og jeg har ikke hørt mere fra dem. Hvordan står jeg stillet i forhold til den lovede kompensation på 1600 EURO nu hvor de er gået i betalingsstandsning? Findes der en rejsegarantifond for europæiske rejseselskaber?

Svar

af Kristina d. 30. august 2017 kl. 00:00

78 %

Air Berlin i betalingsstandsning

Som Air Berlins situation er lige nu, kan du ikke få udbetalt din kompensation. Du er nødt til at afvente, om Air Berlin enten klarer sig igennem det eller om de går konkurs.

Fandt du svaret nyttigt

Spørgsmål

af Kexin Wen d. 20. august 2017 kl. 11:54

Hej Det var samlet billet (for returrejse) Shanghai - Paris - Billund købt hos Flightfinder og udstedet af Air France med ”flight number” startede med AF. Shanghai - Paris var meget forsinket (mindst 4 timer) så at jeg mistede forbindelse, Paris - Billund, blev indkvarteret på et hotel og kom hjem dagen efter, og mistede en dags arbejdsfortjeneste på ca. 5000 kr. Jeg har kontaktet Flightfinder og blev henvist til Air France. Og så kontaktede jeg Air France og blev henvist til East China Airlines med den begrundelse af, at det var East China Airlines’ fly. Kontakten til East China Airlines har indtil videre ikke fået noget svar. Jeg ved af den grund heller ikke årsagen til flyforsinkelse. Hvad kan jeg så gøre nu? Er det ikke Air France, som udstedte min billet, der har ansvar for flyvturen? På forhånd mange tak.

Svar

af Anette d. 21. august 2017 kl. 00:00

69 %

East China Airlines er ansvarlige for forsinkelsen

Det er det transporterende flyselskab, som har ansvaret for den pågældende flyvning. I følge din beskrivelse er det East China Airlines - ikke Air France. 

 • Du kan godt have et krav på erstatning og/eller kompensation efter kinesiske regler. 
 • Forbruger Europa har ikke mulighed for at hjælpe dig i forhold til et kinesisk selskab. 

 

Fandt du svaret nyttigt

Spørgsmål

af Merete Bugge d. 16. august 2017 kl. 21:15

Hej Vi havde bestilt en samlet rejse fra Madeira, Funchal til Københavns lufthavn med mellemlanding i Lissabon, Portugal Vi fik meddelelse om at flyet ikke kunne lande i Lissabon pga noget brand Vi fløj videre til Porto i Portugal Da vi efter kort tid (en halv time) i Porto fik OK til at flyve retur til Lissabon blev vi yderligere forsinket pga en passager der blev dårlig og måtte vente på samaritter og ambulance! Efter 4,5 time efter vi forlod Funchal landede vi endelig i Lissabon Vores fly til Kbh kl 17 var fløjet og der var ikke andre afgange før næste morgen kl 7 Vi fik overnatning taxi samt mad af TAP Portugal Næste morgen fløj vi til Kbh .... vi skulle være landet aftene før kl21:35 og landede nu kl 12 dagen efter i DK Kan vi gøre krav på yderligere kompensation ??

Svar

af Anette d. kl.

79 %

Ikke krav på kompensation 

Når et fly bliver aflyst eller forsinket på grund af usædvanlige omstændigheder, som flyselskabet søgte at undgå i rimeligt omfang, er selskabet ikke forpligtet til at udbetale kompensation. 

 • At der opstår brand og at passagerer kan blive syge undervejs på en flyvning, er to forhold, som ligger uden for flyselskabets kontrol og er derfor af usædvanlig karakter.
 • Selskabet skal fortsat tage sig af passagererne i det omfang det er nødvendigt indtil rejsen kan fortsætte. Det kan fx indebære at sørge for forplejning og overnatning. 

Fandt du svaret nyttigt

Spørgsmål

af Kim Lund d. 09. august 2017 kl. 13:03

Min familie og jeg er lige kommet hjem efter en ferie på Madeira. Vi skulle være landet i Hamborg i søndags d. 06-08-17 kl. 17.15 men er først lige landet i Hamborg i dag Onsdag d. 09-08-17 kl. 06.05 I søndags da vi skulle have været hjem gjorde vinden/blæsten at ingen fly landede på Madeira. Men mandag begyndte andre flyselskaber igen at lande og lette fra Madeira lufthavn. Vi blev dog først hentet onsdag 09-08-17 kl. 01.50 og fløjet retur til Hamborg. I den tid vi har været forsinket har vi fået hotel og forplejning betalt af selskabet. Men har vi ret til yderligere kompensation (nu når andre flyselskaber begyndte at flyve allerede mandag igen) ?

Svar

af Anette d. kl.

76 %

Forsinkelsen kan give ret til kompensation

Da I er blevet mere end 3 timer forsinket i ankomst til jeres endelige bestemmelsessted, kan I have ret til standardkompensation efter flyforordningen (EU-forordning 261/2004). 

 • Det er en betingelse, at vejrsituationen ikke udgjorde en usædvanlig omstændighed. Hvis alle andre fly også var forhindrede grundet vejret, taler dette dog for, at vejrforholdene kan fritage flyselskabet for forpligtelsen. 
 • Derudover skal flyselskabet dog også dokumentere, at de gjorde hvad de kunne, inden for rimelighedens grænser, for at begrænse forsinkelsen for jer. Selvom I først kom afsted to dage efter, at lufthavnen var åbnet igen, kan det godt være, at jeres flyselskab også har opfyldt denne betingelse.
 • Start med at klage skriftligt til flyselskabet. 
 • Hvis flyselskabet afviser jeres klage, kan I klage til Forbruger Europa.

Fandt du svaret nyttigt

Spørgsmål

af Lenette Jegsen d. 29. juli 2017 kl. 09:10

Min datter rejste fra Las Termas de Rio Hondo i Argentina til Buenos Aires og dernæst videre til Madrid med ankomst i København med Iberia/ British Airways, men det første indenrigsfly med Aerolineas var forsinket i mere end 2 times, hvilket betød hun ikke nåede den internationale flight fra Buenos Aires til Madrid og videre til København. Derfor måtte vi købe en ny flybillet til hende med British Airways, da Iberia/ British Airways ikke vil ombooke hendes oprindelige flybillet. Vi mener bestemt vi har krav på kompensation, er det korrekt? Mvh L

Svar

af Kristina d. 31. juli 2017 kl. 00:00

74 %

Fly uden for EU er ikke omfattet af reglerne

Jeres forsinkelse opstod på en flyvning mellem to lufthavne i Argentina – altså uden for EU. EU-reglerne gælder kun, når du letter fra en lufthavn i EU eller lander i EU med et EU-selskab. Derfor har I ikke ret til kompensation efter EU-reglerne i denne situation, selvom rejsen sluttede i EU med British Airways.

 

Hvis I har købt billetten samlet ved British Airways eller Iberia (begge EU selskaber), har I krav på at få din datter gratis ombooket, da første fly blev forsinket.

Hvis billetten er købt ved Aerolineas, er det de argentinske regler, der gælder, og dem kender vi desværre ikke til ved Forbruger Europa.

Fandt du svaret nyttigt

Spørgsmål

af Iben Schutz d. 27. juli 2017 kl. 19:58

Hej Vi har modtaget en mail hvor af dette er et udsnit "Beach Tours og Norwegian Air beklager, at flyvningen til Barcelona mandag den 10/7 blev forsinket. Da forsinkelsen var på mere end 3 timer, vil vi hermed gøre opmærksom på at I har mulighed for at kræve kompensation fra Norwegian. Ifølge gældende EU regler skal flyselskaber kompensere flypassagerer direkte, også selvom flypassagererne har købt en pakkerejse gennem et rejsebureau – i dette tilfælde Beach Tours. I kan kontakte Norwegian på følgende mailadresse CR@norwegian.com I mailen skal oplyses følgende: - Jeres booking reference nr. (PNR) som står på jeres billet. - At jeres fly fra Billund til Barcelona blev forsinket i mere end 3 timer. - Jeres fulde navne - Bank oplysninger (reg. nr. og konto nr.)" Skal der ikke stå andet for at få kompensationen udbetalt?

Svar

af Kristina d. 31. juli 2017 kl. 00:00

84 %

Formulering af klage til flyselskabet

Når du skal klage til et flyselskab, er der nogle informationer, der er gode at have med fra start, så det går hurtigere for selskabet at behandle klagen. Det er en god idé altid at inkludere:

 • Dit bookingnummer (vedhæft også din booking)
 • Kort beskrivelse af forløbet, du klager over, inklusiv datoer og tidspunkter for planlagt ankomst og faktisk ankomst
 • Hvor mange personer, du klager på vegne af og fuldt navn på alle (hvis du klager på vegne af nogen uden for din familie, så vedhæft fuldmagt)
 • Overblik over dine udgifter (vedhæft dine kvitteringer)
 • Dine kontooplysninger til overførsel af pengene (hvis det er et udenlandsk selskab, skal du skrive IBAN og SWIFT/BIC også)
 • Slut af med at skrive det samlede beløb, du søger erstattet af selskabet

Den e-mailadresse til Norwegian Air Shuttle, som du skriver, er vi ikke bekendt med. Men hvis du bruger deres online formular, er du sikker på, at den kommer ind til rette afdeling, og at din klage bliver behandlet.

Fandt du svaret nyttigt

Spørgsmål

af Claus Wengel Joensen d. 19. juli 2017 kl. 19:35

Den kompensation der gives, er det pr. person eller er det pr. bestilt flyrejse? Vh. Claus

Svar

af Anders d. 22. juli 2017 kl. 00:00

83 %

Kompensationsbeløbet er pr. passager
Udløser en forsinkelse, aflysning eller boardingafvisning et kompensationskrav, skal kompensationen udbetales til hver enkelt af de berørte passagerer.

Fandt du svaret nyttigt

Spørgsmål

af Flemming d. 27. maj 2017 kl. 01:19

Hej vi blev Ca 15 timer forsinket fra kastrup til Bangkok med norwegian. Vi fik en overnatning i Malmö. Kan vi forlange 600 euro? Norge er jo ikke et EU land?

Svar

af Anette d. kl.

0 %

Ret til at søge kompensation ved forsinkelse

Når I er blevet forsinket med mere end tre timer i ankomst til jeres endelige bestemmelsessted, kan I have krav på udbetaling af kompensation. Retten til udbetaling af kompensation afhænger af årsagen til forsinkelsen. Var der tale om usædvanlige omstændigheder, vil flyselskabet være fritaget for forpligtelsen.

 • Norge er også omfattet af reglerne i EU-forordningen om flypassagers rettigheder.
 • Start med at sende en skriftlig klage til Norwegian og fremsæt krav om udbetaling af kompensation. 
 • Hvis Norwegian afviser jeres krav, kan I klage til Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen, da jeres flyafgang blev forsinket ud af Danmark. 

Fandt du svaret nyttigt

Spørgsmål

af Dorte Bekkersgaard d. 19. maj 2017 kl. 19:26

Hej. Jeg har købt en pakkerejse til Kreta og blev på hjemrejsen forsinket 4 timer da der aftenen i forvejen var røget en fugl i motoren så der dagen efter blev rekvireret et nyt fly til at flyve os hjem. Vi rejste med spies og fløj med Thomas cook. Har vi ret til kompensation?

Svar

af Kristina d. 22. maj 2017 kl. 00:00

83 %

Ikke ret til kompensation når forsinkelse skyldes 'bird strike'
EU domstolen har netop udtalt i en sag, at det er en usædvanlig omstændighed, når et fly får en fugl i motoren (også kaldet ’bird strike’). Når en forsinkelse skyldes en usædvanlig omstændighed, som er uden for Thomas Cooks kontrol, skal Thomas Cook ikke betale kompensation for forsinkelsen. Man skal dog stadig se på, om Thomas Cook kunne have gjort mere for at komme hurtigere afsted igen.

Fandt du svaret nyttigt

Spørgsmål

af Martin Sørig d. 12. maj 2017 kl. 15:20

Hej. Vi havde booket rejse fra Los Angeles til Aalborg via Stockholm og København. Vi ankom til Stockholm rettidigt, men flyet Stockholm - København var 3 timer forsinket, hvilket betød vi ikke nåede det planlagte fly København - Aalborg. Samlet blev vi 6 timer forsinket. Hele turen var booket med og befløjet af SAS som én booking. Vi søgte kompensation på 600 EUR pr person, men SAS vendte tilbage med besked om at de kun ville give 250 EUR fordi forsinkelsen først var opstået i Stockholm og de beregnede distancen fra det sted hvor forsinkelsen var opstået og ikke fra rejsens begyndelsessted. De henviser til en dom fra retten i Landshut i december 2015. Vi mener dog at kompensationen skal beregnes udfra rejsens begyndelsessted. Har vi eller SAS ret?

Svar

af Anders d. 17. maj 2017 kl. 09:51

71 %
Beregning af distancen
Du er berettiget til kompensation på 250 €, da afstanden beregnes fra Stockholm til Aalborg.
 • Størrelsen på kompensationen afhænger af flyvningens distance og forsinkelsens længde. Afstanden skal måles fra den lufthavn det forsinkede eller aflyste fly skulle afgå fra.
 • Hvis du har forbindelsesfly, og hvis din rejse er købt på en samlet billet, skal afstanden måles til rejsens endelige bestemmelsessted.

Fandt du svaret nyttigt

Spørgsmål

af John B,Kristensen d. 20. november 2016 kl. 22:35

Hej. Ved flyrejse til USA i juni 2016 købt ved Lufthansa, men ”operatet” af United Airlines, oplevede vi at vort fly fra FRA (Frankfurt) til SFO (San Francisco) blev aflyst. (vi har nu modtaget kompensation for det aflyste fly 600 EURO/person). *** Alle blev ombooket til til et fly dagen efter kl. 11 am. (EU-tid) med ankomst SFO 1:19 pm. (US-tid) Hvorefter vi måtte om-arrangere/aflyse vore aftaler i San Francisco. Dette fly blev efterfølgende "scheduled delayed" til til 2.15 p.m. Efter boording og flere timers ventetid i hhv.flybus og flyet blev ”actual departure” til kl. 6.31p.m. (EU-tid) fra FRA (Frankfurt) Nu med omdirigering ( pga skift af besætning) til ”arrival” 8.14 p.m. i ORD (Chicago)...departure ORD 8.21 p.m (US) og ”arrivel” SFO 12.01 p.m. (US tid) Forsinkelse 10 timer og 42 min. Seneste melding fra United Airlines er at den ikke mener der er kompensation for forsinkelsen på det andet fly, på trods af at flyets pilot gentagne gange havde oplyst at vi skulle søge om både det aflyste fly og om det forsinkede fly. Hvad er gældende i en sådan situation ? JB

Svar

af Anette d. 21. november 2016 kl. 00:00

0 %

Mulighed for kompensation mere end én gang

Man kan have ret til at modtage kompensation flere gange for den samme rejse. Hvis dit planlagte fly fx bliver aflyst og du får din rejse omlagt, kan du også have ret til kompensation for den omlagte flyafgang. 

 • Fortolkningen af dette spørgsmål kan være forskellig fra land til land, da det følger af en vejledning fra Europa Kommissionen, som ikke er bindende for de nationale myndigheder. 
 • Hvis du har klaget skriftligt til United Airlines og de har afvist dit krav, kan du oprette en klage hos Forbruger Europa. Vi kan så prøve at hjælpe via vores netværk i Tyskland.

 

Fandt du svaret nyttigt

Spørgsmål

af Arne Jensen d. 16. august 2016 kl. 19:42

Vi skulle flyve fra kastrup til Antalya d.24/7 kl 06.20 og var boardet flyet da vi fik besked om at der var tekniske problemer. Flyet blev aflyst og vi fik ny flyve tid til næste dag kl 06.00. Under vente tiden fik vi forplejning og vi blev indlogeret på hotel. Vi har fået refunderet den mistede dag af rejse selskabet ,men da jeg søgte kompensation fra fly selskabet fik jeg besked om at skulle fremsende boarding passene eller bagagesedlerne for at de kan tage stilling til kompensation. Efter den første kontakt til dem har de ikke reageret siden på mine henvendelser. Kan det være rigtigt at man skal fremsende dem (de må kunne se det i deres boarding system at vi har boardet)og har vi ikke ret til kompensation.

Svar

af Bettina d. 17. august 2016 kl. 11:35

88 %

Flyselskab kan ikke stille krav om boardingkort eller bagagemærker

I har krav på at få udbetalt kompensation, hvis jeres flyafgang blev aflyst, og årsagen til aflysningen ikke er usædvanlige omstændigheder. En teknisk fejl er som udgangspunkt ikke en usædvanlig omstændighed. 

Fandt du svaret nyttigt

Spørgsmål

af E. Petersen d. 28. juli 2016 kl. 19:46

Hvordan beregnes en forsinkelse - er det nok, at flyet har sat hjulene på landingsbanen indenfor de angivne timegrænser, eller skal man også være kommet ud af flyet og have fået sin bagage? Vi havde en billet fra København til Rom med planlagt ankomst 12.55. Afgangen blev i København annonceret forsinket i hvert fald en time før planmæssig afgang kl. 10.20. Vi ankom til Rom før 15.55, men det kan dokumenteres, at vores bagage først forventedes udleveret på bagagebåndet kl. 16.02. Bagagen kom faktisk først 16.20. Er vi dermed mere end 3 timer forsinket? Vi mistede jo i hvert fald værdien af den første dag i Italien.

Svar

af Christel d. 01. august 2016 kl. 11:53

0 %
Beregning af ankomsttid
Ankomsttiden beregnes som det tidspunkt, hvor dørene til flyet åbnes, og det rent faktisk er muligt at forlade flyet.
 • Denne vurdering kan dog være forskellig fra land til land, da det er de nationale domstole, der afgør dette.
 • Det er dog vores vurdering, at det er usandsynligt, at bagagetidspunktet skulle være afgørende. 

Fandt du svaret nyttigt

Spørgsmål

af M. Mikkelsen d. 19. juni 2016 kl. 14:01

Jeg har klaget til Air France over en forsinkelse på over fem timer fra Boston til Paris. Flyet blev forsinket, fordi der ikke var nok personale i lufthavnen til at defroste alle flyene, lød forklaringen. Air France afviste imidlertid min klage, fordi flyvningen blev opereret af Delta Air, og dermed mener Air France, at EU-reglerne ikke gælder. Min billet er dog bestilt gennem Air France og min flyvning/flynummer startede også med 'AF'. Har Air France ret i at afvise min klage?

Svar

af Anette d. 22. juni 2016 kl. 00:00

0 %

Flyvning ikke omfattet af EU’s regler

Din flyvning falder uden for reglerne i EU-forordningen om flypassagerers rettigheder, da dit flyselskab ikke kan gøres ansvarlig efter reglerne. 

 • Når du flyver fra et land uden for EU og ind i EU, så skal det være med et EU-luftfartsselskab, hvis reglerne skal gælde.
 • Da du fløj med Delta Air Lines, som er et amerikansk flyselskab, falder dit krav uden for reglerne. Dette gælder selvom du købte billetten via Air France.
 • Du kan prøve at klage direkte til det amerikanske flyselskab, men Forbruger Europa har desværre ikke mulighed for at hjælpe dig. Du kan finde henvisninger her, som kan hjælpe dig videre. 

Fandt du svaret nyttigt

Spørgsmål

af karen svidt d. 30. marts 2016 kl. 13:50

Jeg er i tvivl om jeg harret til kompensation for en forsinkelse pga strejke i frankrig d. 20. Marts 2016. Vi sad i flyet klar til afgang og fik det at vide over speaker fra kaptainen, at der var begrænsning i antal fly i luftrummet over sydfrankrig. Vi sad i flyet i Düsseldorf indtil vi lettede ca 3 timer efter planlagt afgang. Skulle være ankommet kl 12.10 og kom først frem 15.03 på tenerife Raine Sofia lufthavnen

Svar

af Anette d. 31. marts 2016 kl. 14:04

81 %

Ikke ret til kompensation ved strejke

Du har ikke krav på kompensation, selvom dit fly bliver forsinket, hvis årsagen til forsinkelsen skyldtes en usædvanlig omstændighed. En strejke er en usædvanlig omstændighed, med mindre der var tale om en lovlig varslet strejke. Du har heller ikke krav på kompensation, hvis forsinkelsen var på under tre timer. 

Fandt du svaret nyttigt

Spørgsmål

af T. Pedersen d. 10. december 2015 kl. 01:19

Hej Forbruger Europa Min hjemrejse fra Barcelona til København med Norwegian for 14 dage siden blev forsinket 8 timer på grund af "tekniske problemer". Vi fik hver 30 euro til forplejning, hvilket var tilstrækkeligt. Men jeg vil også søge kompensation på 400 euro pr. passager på min billet. Jeg har skrevet til flyselskabet og udbedt et svar inden for to uger, men regner ikke med at få svar foreløbig. Hvor kan jeg henvende mig for at klage og søge kompensation? Hos jer eller hos Trafikstyrelsen? Eller skal jeg selvkontakte de spanske myndigheder? Jeg taler og forstår ikke spansk. På forhånd tak for hjælp!

Svar

af Bettina d. 10. december 2015 kl. 00:00

86 %

Klageorgan i Spanien

Hvis flyselskabet afviser dit krav om kompensation,  kan du indgive en klage til klageorganet i det land, hvor forsinkelsen opstod, dvs. i Spanien.

 • I Spanien er AESA udpeget som kompetent klageorgan.
 • Du kan udfylde klageformularen på engelsk og medsende kopi af korrespondance med flyselskabet og andre relevante bilag, fx flybilletten. Så vil du modtage et svar på engelsk fra AESA.
 • Du har også mulighed for at indgive din klage til Forbruger Europa, og så kan vi hjælpe dig med at indgive klagen til AESA.

Fandt du svaret nyttigt

Spørgsmål

af Bo Staghoej Knudsen d. 28. november 2015 kl. 17:49

Hej Jeg har netop haft en afgang med Singapore Airlines fra Manilla mod Singapore. Flyet måtte vente i 1,5 timer grundet fly kontrollens Prioriteringer i Manilla. Grundet forsinkelsen mistede jeg det efterfølgende fly også med Singapore Airlines mod København. De ombookede mig Singapore - Zürich - København. Dog med 1,5 times ventetid i Singapore og 5 timer i Zürich. De ombookede mig uden ekstra betaling udover det ville de ikke give mig noget. Har jeg krav en eller andre kompensation? Ekstra rejsetid løb samlet op i 7,5 time.

Svar

af Christel d. 30. november 2015 kl. 12:45

76 %
Forsinkelser uden for EU

Du har ikke krav på kompensation, da forsinkelsen opstår på en flyvning, der ikke er omfattet af EU’s regler for kompensation.

 • Du har heller ikke krav på et forholdsmæssigt afslag i flybillettens pris. Generelt må passagerer kunne tåle en vis margin for forsinkelser ved flyrejser, og disse forsinkelser skal ses i forhold til rejsens længde.
 • EU’s regler for kompensation gælder på flyvninger til og fra lufthavne inden for EU, eller hvis du flyver fra lufthavne uden for EU til lufthavne inden for EU, så længe flyselskabet er et EU-luftfartselskab.

Fandt du svaret nyttigt

Spørgsmål

af jakob Ørnstrup d. 28. november 2015 kl. 14:47

Hej, Vi havde sidste år en flyafgang fra Keflavik til København som blev forsinket 7.5 time på grund af "Crewrest". Grunden til den manglende Crewrest var på grund af det fly som vi skulle flyve med var ankommet for sent til lufthavnen grundet dårligt vejr og at dets personale så ikke kunne nå at hvile før at det skulle flyve igen. Vi er nu i tvivl om dårligt vejr på en tidligere afgang kan have indvirkning på om de skal give os kompensation?

Svar

af Christel d. 30. november 2015 kl. 10:48

69 %

Afledte forsinkelser

Et flyselskab skal ikke betale kompensation til forsinkede passagerer, hvis der er tale om ekstraordinære omstændigheder, fx uvejr. Hvis samme forsinkelse medfører, at flyets senere afgange også forsinkes, har passagererne på efterfølgende forsinkede fly heller ikke krav på kompensation.

 • Det er dog et krav, at årsagen til den oprindelige forsinkelse er omfattet af begrebet ekstraordinære omstændigheder.
 • Er du i tvivl, kan du kontakte Forbruger Europa

Fandt du svaret nyttigt

Spørgsmål

af Stina Wexøe d. 05. november 2015 kl. 15:04

Hej. Vi er netop ankommet til Ho Chi Minh City med 24 timers forsinkelse, grundet tåge i London. Tågen betød at flyene havde svært ved at lande og lette i Heathrow. Flyet fra CPH til London var knap to timer forsinket, men det resulterede at vi ikke kunne nå vores fly til Hong Kong. Vi fik derfor besked af British Airways(som var ansvarlig for den første del af rejsen) om at vi hver især havde 200 pund til ophold på hotel, 25 til mad og 50 til transport. Vi lagde selv ud og skal nu have gjort krav på beløbene fra BA. Jeg er i tvivl om hvorvidt vi kan have krav på yderligere kompensation, når nu vi er så meget forsinket eller om situationen skyldes usædvanlige omstændigheder? Vi er i alt 24 timer forsinket og missede den første aften i Ho Chi Minh City, hvilket også betyder at vi har mistet omkring 1000 kr. for hotellet. Jeg formoder at vi også kan få dette dækket? Cathay Pacific som vi fløj videre med var behjælpelige med en ombooke vores billetter. På forhånd tak for svar. VH. Stina

Svar

af Peter d. 06. november 2015 kl. 11:53

66 %

Kompensation bortfalder ved ekstraordinære omstændigheder

Medmindre forsinkelsen skyldes ekstraordinære omstændigheder, så har I ret til kompensation.

 • Vejrforhold, som fx tåge, kan blive betragtet som en ekstraordinær omstændighed, og dermed fritage flyselskabet for at betale kompensation.
 • Du bør først kontakte flyselskabet og stille krav om kompensation. Hvis flyselskabet afviser, kan du klage til Trafik- og Byggestyrelsen.
 • Det er Trafik- og Byggestyrelsen som vurderer, om flyforsinkelsen skyldes ekstraordinære omstændigheder.  

 

Krav på erstatning for økonomisk tab

Fremgangsmåden for at søge erstatning afhænger af, om jeres rejse er en pakkerejse eller ej.

 • Ved pakkerejser er rejsearrangøren og/eller flyselskabet som udgangspunkt erstatningsansvarlige for tab, som den rejsende har, når kontrakten ikke bliver opfyldt.  Du skal derfor kontakte rejsearrangøren og/eller flyselskabet for at gøre krav på erstatning for den mistede del af hotelopholdet.
 • Rejsearrangøren og/eller flyselskabet kan dog fritages for ansvar, hvis de var forhindret i at gennemføre flyvningen pga. forhold, som de ikke har kunnet forudse eller forhindre. Tåge kan være sådan et forhold.
 • Hvis din rejse ikke var en pakkerejse, har du kun mulighed for at rette dit krav om erstatning mod flyselskabet.

Fandt du svaret nyttigt

Spørgsmål

af Cecilie d. 04. november 2015 kl. 16:24

Hej, mit fly fra København til Los Angeles var forsinket med 3 timer og 50 min. Jeg fik en madkupon i lufthavnen på 75 kr. Har jeg yderligere ret til kompensation?

Svar

af Bettina d. 05. november 2015 kl. 13:52

74 %

Krav om kompensation ved forsinkelse

Hvis du er ankommet 3 timer og 50 minutter senere til Los Angeles end forventet, kan du have krav på kompensation på 600 euro. Retten til kompensation afhænger af, om årsagen til forsinkelsen var en usædvanlig omstændighed. En usædvanlig omstændighed vil eksempelvis være terror, uvejr eller ulovlig arbejdsnedlæggelse.

 • Undersøg årsagen til forsinkelsen. Hvis årsagen ikke er en usædvanlig omstændighed, har du krav på kompensation.
 • Kontakt flyselskabet og stil krav om udbetaling af kompensation.
 • Hvis flyselskabet afviser dit krav, kan du klage til Trafik- og Byggestyrelsen.

Fandt du svaret nyttigt

Spørgsmål

af Heidi schmidt d. 19. oktober 2015 kl. 10:49

Hej, Vores flyforsinkelse var på 12 timer, fra KReta og hjem til AAL- nu får vi dette svar - kan det virkelig passe?! ".....Vi har imidlertid i fire lignende sager netop fået Procesbevillingsnævnets tilladelse til at anke sagerne til Højesteret, idet Højesteret skal prøve omfanget af begrebet "usædvanlige omstændigheder". Vi forventer, at Højesteret afsiger dommene om 1-2 år, og indtil dette sker, udbetaler vi ikke kompensation, hvis omstæn-dighederne, der har medført forsinkelsen, kan karakteriseres som usædvanlige. Dette er desværre tilfældet i denne sag, og vi anser os derfor ikke forpligtet til at udbetale kompensation. Nærværende sag kan indbringes for de civile domstole, idet det dog må forventes, at sagen suspenderes, indtil Højesteret har afsagt dommene i de fire sager, som er indbragt for Højesteret." Kan vi klage til trafikstyrelsen over dette svar?

Svar

af Anette d. 21. oktober 2015 kl. 00:00

83 %

I kan klage til luftfartsmyndighederne

Selvom Trafik- og Byggestyrelsen og de øvrige europæiske luftfartsmyndigheder har kompetence til at behandle klagerne fra passagererne, så er det i sidste ende domstolene, som skal fortolke reglerne.

 • Det er Trafik- og Byggestyrelsen, som kan behandle klager om kompensation ved forsinkelse, hvis forsinkelsen er sket i Danmark, og du ikke selv kan blive enig med flyselskabet om en løsning.
 • Hvis flyselskabet eller passageren ikke er enige i luftfartsmyndighedens vurdering af spørgsmålet i sagen, kan de indbringe spørgsmålet for domstolene.
 • Hvis en forsinkelse er sket i et andet EU-land, fx Grækenland, vil de være de græske luftfartsmyndigheder, som kan behandle klagen. Du kan klage direkte til dem, eller du kan benytte Forbruger Europa netværket.

Hvis du klager til luftfartsmyndighederne, kan du komme ud for, at flyselskabet vil give samme svar, som du har fået her, men det kan alligevel give mening at klage, så du ikke risikere at miste dit krav som følge af passivitet, når engang Højesteret har afgjort sagen.

Fandt du svaret nyttigt

Spørgsmål

af Bo Knudsen d. 18. oktober 2015 kl. 17:19

Flyet fra Shanghai - Air France - til Paris De-Gaul var den 14. oktober 1 time og 10 min. forsinket. Dette betød at vi kom 5 min. for sent til boarding til dagens sidste fly til Billund - Air France. Air France betalte hotel og mad i Paris og næste morgen/ formiddag fløj vi (Air France betalte) via Amsterdam til Billund, hvor vi landede med med 12 timers forsinkelse. Har vi krav på erstatning ?

Svar

af Anette d. 23. oktober 2015 kl. 00:00

88 %

Krav på kompensation, hvis billetten er købt samlet

Hvis jeres flybilletter er booket under samme bookingreference, kan I have krav på kompensation, med mindre forsinkelsen skyldtes en usædvanlige omstændighed, som flyselskabet ikke kunne have undgået.

 • I alle tilfælde skal I først kontakte flyselskabet skriftligt og fremsætte kravet direkte over for dem. Det er bedst at sende e-mails. Hvis flyselskabet afviser jeres krav, vil I have forskellige muligheder for at klage.
 • I kan klage til Forbruger Europa, men det kan også blive nødvendigt, at sagen skal videre til de franske luftfartsmyndigheder, da Frankrig var det første land inden for EU, hvor I landede.
 • For at kunne kræve erstatning af flyselskabet kræves det, at I har haft et økonomisk tab.

Fandt du svaret nyttigt

Stil et uddybende spørgsmål til emnet: Hvad har jeg krav på ved flyforsinkelse?

Læs artiklen og skriv dit uddybende spørgsmål. Skriv så kort, som du kan. Dit spørgsmål bliver vist her på siden.

Når du kontakter Forbruger Europa for at få svar på et spørgsmål, skal du være opmærksom på, at vi registrerer dine oplysninger. Vi opfordrer dig til at læse privatlivspolitikken om dine rettigheder.

For at undgå spam fra robotter, må vi bede dig svare på et enkelt spørgsmål(Skriv svaret med tal):

Vi bestræber os på at svare på dit spørgsmålindenfor 3 hverdage. Du modtager en mail, når der kommer svar.

Kunne du bruge siden?