Skip navigation

Alle hverdage fra 13-15 kan du få gratis hjælp og gode råd af vores jurister på chat eller hotline (tlf. 4171 5200).

Du skal acceptere cookies for at kunne bruge chatten. Se vores øvrige kontaktoplysninger her.

Nye rettigheder når du køber digitale tjenester

03. maj 2019

Nye rettigheder for dig, når du køber digitale tjenester i hele EU. Det kan fx være streamingtjenester, musik eller film, software eller apps.

Den 15. april 2019 vedtog Rådet det nye direktiv, som skal beskytte de europæiske forbrugere bedre, når de køber digitale tjenester. I dag er reglerne for digitale tjenester forskellige fra land til land indenfor EU. Med direktivet sikres mere ens rettigheder for forbrugerne uanset hvor i EU, sælgeren er etableret. 

Med de nye regler kan du i hele EU have ret til reparation, afslag i prisen eller pengene tilbage, hvis dit digitale produkt er mangelfuldt eller i stykker. Fx hvis du ikke kan få adgang til en lejet film. I praksis betyder det oftest, ligesom med fysiske varer, at sælgeren først skal have mulighed for at rette fejlen. Hvis det ikke lykkes, kan du kræve et nedslag i prisen eller pengene tilbage. 

Flere rettigheder når du køber fysiske varer

Derudover ændrer direktivet også ved den såkaldte formodningsregel for køb af fysiske varer. Når reglerne træder i kraft, vil det være sælger, der i de første 12 måneder skal bevise, at en fejl ved varen ikke er oprindelig og noget, sælger er ansvarlig for. Formodningsreglen gælder i dag kun i de første 6 måneder i Danmark.

Du kan læse meget mere om de nye regler i Europa-Kommissionens faktaark: Digital contracts (PDF) (på engelsk) 

En del af det digitale indre marked

Det nye direktiv er et af de seneste tiltag i det digitale indre marked, som er en af prioriteterne for den nuværende Europa-Kommission. Du kan læse mere om strategi og tiltag for det digitale indre marked her

EU-landene har omkring 2,5 år til at implementere reglerne i den nationale lovgivning før de træder i kraft.

Hænder på tablet og telefon

Når du tilmelder dig, giver du samtykke til, at vi sender dig vores nyhedsbrev. Du kan til enhver tid afmelde dig og derved trække dit samtykke tilbage.
Se Forbruger Europas persondatapolitik.

 

PRESSEKONTAKT

Troels Leth

Telefon 4171 5316

leth@forbrugereuropa.dk

KUNNE DU BRUGE SIDEN?