Nyheder

Rekordmange klager over billeje i Europa

Sidste år klagede rekordmange danske forbrugere over billeje i udlandet. I 2017 var antallet af klager steget med 32 procent i forhold til året før. Det viser en opgørelse fra Forbruger Europa, som er EU-Kommissionens danske forbrugercenter i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Hold hovedet koldt og stå fast, hvis du mødes med urimelige krav ved skranken hos udlejningsfirmaet. Sådan lyder rådet fra Forbruger Europa, som sidste år modtog 32 procent flere klager end året forinden.

Og Danmark er ikke det eneste land, hvor man ser en stigning. Det britiske Forbruger Europa-kontor har set en tilsvarende stigning på 35 procent i perioden marts 2017-2018 i forhold til samme periode året før. Og på europæisk plan har man anerkendt problemet. Derfor har EU fra 2015 til 2017 arbejdet for at skabe mere klarhed og bedre vilkår i samarbejde med de fem største biludlejere i Europa; Avis, Europcar, Enterprise, Hertz og Sixt.

(artiklen fortsætter under billedet)

Statistik over antallet af klagesager om billeje hos Forbruger Europa

Den endelige pris er sjældent endelig

Ekstraudgifter til benzin, ekstra chauffør, trækkrog eller autostol er nærmest standard, og kommer bag på de færreste. Mange klager bunder i stedet i, at man bliver bedt om at købe ekstra forsikring ved udleveringen af bilen. Også selvom man har betalt for bilen gennem en bookingside og dækket sig ind med den ekstra dækning, de anbefaler.

Det er ofte ekstra forsikringer, som kommer bag på forbrugerne. Især hvis de har dækket sig ind som anbefalet i forbindelse med booking af bilen hjemmefra fx via en bookingside,
siger Lars Arent, leder af Forbruger Europa. ”Vi har set eksempler på, at forbrugere er tvunget til at købe ekstra forsikring ved skranken hos udlejningsfirmaet for at få bilen udleveret.”

Svært at få ret i en klage, hvis man har underskrevet

Lige præcis med forsikringer kan det være meget svært at få pengene tilbage, hvis man først har accepteret at betale ekstra, fordi man har brugt servicen – også selvom man ikke har gjort skade på bilen. Der er hverken fortrydelsesret på billejen eller forsikringen, når lejeperioden først er gået i gang.

Derfor lyder de tre klare råd fra Forbruger Europa: ”Hold hovedet koldt og stå fast, hvis du mødes med urimelige krav, skriv ikke under på noget, du ikke forstår og vær særligt opmærksom, hvis der står ukendte beløb,” fortæller Lars Arent.

Hav desuden gerne et internationalt kreditkort med. Visa/Dankortet bliver af nogle udlejere opfattet som et debetkort, der ikke giver mulighed for at blokere et depositum, og udlejeren kræver i stedet en ekstra forsikring.
tilføjer Lars Arent.

Forbruger Europa har lanceret en oplysningskampagne med fire korte film om de problemer, danskerne ofte møder, når de skal leje bil i udlandet. Man kan se filmene her.

Forbruger Europas nyhedsbrev

Forbruger Europa udsender jævnligt nyhedsbreve med gode råd og nyheder om forbrugerrettigheder i EU inden for en lang række områder, fx flyaflysning, leje af bil, køb af varer og fortrydelsesret.

Når du tilmelder dig, giver du samtykke til, at vi sender dig vores nyhedsbrev. Du kan til enhver tid afmelde dig og derved trække dit samtykke tilbage. Se Forbruger Europas privatlivspolitik.

Se tidligere udsendte nyhedsbreve