Nyheder

Din forbrugerret på ferien: Flyv, overnat, lej bil og shop i EU – uden problemer

I anledningen af sommerferien, har vi her samlet vores bedste forbrugertips til dig, som tager på ferie i et andet EU-land. Bliv klædt godt på som forbruger, og find ud af, hvad dine rettigheder er, når du flyver, overnatter, lejer bil og shopper i EU.

din forbrugerret på feriendin forbrugerret på ferien

Forbruger Europa får særligt mange henvendelser om ferieproblemer i sommerperioden, hvor danske forbrugere i flok er fløjet af sted mod varmere himmelstrøg for at køre rundt til smukke seværdigheder i lejede biler, gå shop-amok i de europæiske storbyer eller nyde lidt fred og ro med deres feriegear i kufferten. Men det kan lægge en alvorlig dæmper på glæden, hvis dit fly bliver aflyst eller forsinket, din lejebil pludselig koster det dobbelte eller den skønne taske, du købte i Rom, går i stykker kort tid efter.

Læs mere om, hvordan du bedst sikrer dig, når du skal flyve, overnatte, leje bil eller shoppe i EU (+ Norge og Island).  

Flyv

Rigtig mange danskere bakser sig gennem lufthavnen i år for at komme hurtigt frem til feriedestinationen. Faktisk så mange, at juni måned var den travleste måned nogensinde for Københavns lufthavn, CPH.

Du kan læse mere om, hvad du skal gøre hvis flyet er forsinket eller aflyst, din bagage er væk, du bliver nægtet boarding og meget, meget mere på vores faktaside om dine rettigheder ved flyrejser.

Lej bil

Der er mange trin i processen bag billeje, som man kan snuble over undervejs. Hos Forbruger Europa har vi lavet fire små kampagnefilm om billeje, som viser, hvor galt det kan gå - og giver gode tips til, hvordan du undgår billejefælderne.

Du kan også læse vores udførlige guide til billeje, hvor vi vejleder dig i, hvad du skal være opmærksom på før, under og efter du lejer bil.

Overnat

Skal du overnatte i udlandet? Så har du i visse tilfælde ret til at få et nedslag i prisen, hvis stedet ikke lever op til deres egen beskrivelse eller der er væsentlige fejl og mangler.

Det er meget vigtigt, at du i første omgang klager til overnatningsstedet, og får dokumentation for din klage. Dette er uanset hvilken type rejse eller overnatningssted du har købt eller lejet.

Pakkerejser

Som udgangspunkt har du flere rettigheder, hvis du vælger en pakkerejse. Start med at klage hos rejsebureauet. Er du utilfreds med deres løsning, kan du klage hos pakkerejseankenævnet, hvis det er en dansk rejseudbyder.

En nylig afgørelse har fx vist, at en berettiget klage kan være støjgener. Her fik forbrugeren et nedslag på 6.000 kroner i rejsens pris.

Hvis rejseudbyderen er fra et andet EU-land, Norge eller Island, kan du kontakte vores team af jurister, som sidder klar til at hjælpe dig hos Forbruger Europa.

Hoteller

Skal du klage over et hotel i udlandet, er det vigtigt, at du klager direkte til hotellet, når du bliver opmærksom på problemet. Hvis hotellet ikke vil imødekomme dine krav, kan vi hos Forbruger Europa vurdere din sag og eventuelt hjælpe dig videre, når du kommer hjem fra ferien.

Privat leje og feriehuse

Har du fundet en privat udlejer gennem en online bookingportal, så klag både til udlejer og den bookingportal, der har formidlet aftalen.

Hjælper det ikke, og har virksomheden bag bookingportalen adresse i et andet EU-land, Norge eller Island, kan du kontakte Forbruger Europa for yderligere vejledning.

Lejer du et feriehus eller en ferielejlighed, er dine muligheder betinget af, om det er en privatperson eller et bureau. Står et dansk bureau bag, kan Ankenævnet for Feriehusudlejning hjælpe dig.

Shop

Er du blevet helt forelsket i den taske, du har spottet på storbyferien eller har du fundet et særligt godt tilbud på elektronik?

Så er det en god idé at være opmærksom på, at der ikke er et lovkrav om, at sælgeren giver dig nogen fortrydelsesret, når du køber varen i en fysisk butik. Køber du en vare fra et andet EU-land på nettet, har du altid 14 dages fortrydelsesret.

Hvis varen har en fejl, som sælgeren er ansvarlig for, og du vil gøre brug af reklamationsretten (som er minimum 2 år i alle EU-lande), har du flere muligheder. Det kan være reparation, omlevering, afslag i købesummen eller ophævelse af købet

God sommerferie!

Forbruger Europas nyhedsbrev

Forbruger Europa udsender jævnligt nyhedsbreve med gode råd og nyheder om forbrugerrettigheder i EU inden for en lang række områder, fx flyaflysning, leje af bil, køb af varer og fortrydelsesret.

Når du tilmelder dig, giver du samtykke til, at vi sender dig vores nyhedsbrev. Du kan til enhver tid afmelde dig og derved trække dit samtykke tilbage. Se Forbruger Europas privatlivspolitik.

Se tidligere udsendte nyhedsbreve