Købt for meget på Black Friday eller Cyber Monday? Her er 5 facts om fortrydelsesretten

Fik du købt lige lovligt mange ting på Black Friday og Cyber Monday, og har du nu fortrudt? Læs 5 facts om fortrydelsesretten når du handler på netbutikker i EU.

Over weekenden har mange danskere grebet chancen til at forkæle sig selv med det nyeste gear eller købe årets julegaver, Black Friday og Cyber Monday. 

1. Du har 14 dages fortrydelsesret – i hele EU

Når du køber en vare på nettet fra en forhandler inden for EU, Norge eller Island, har du 14 dages fortrydelsesret på langt de fleste typer varer. De to uger løber fra det tidspunkt, du modtager varen. 

Hvis du vil gøre brug af din fortrydelsesret, skal du oplyse sælgeren om det på skrift. Husk at gemme dokumentation for, at du har fortrudt rettidigt,
siger Lars Arent, leder af Forbruger Europa.

Det er vigtigt at have alle informationerne med for at sælgeren kan genkende din ordre. Det vil typisk være dit navn og adresse, ordrenummer og i visse tilfælde kunde- eller medlemsnummer.

2. Du må gerne prøve varen

Når du har købt en vare på nettet, må du som udgangspunkt gerne prøve varen. Hvis du har beskadiget varen, mister du ikke din fortrydelsesret. Du må dog forvente, at du kun får en del af pengene igen.

Der er dog undtagelser: Hvis du bryder en forseglet eller plomberet vare, kan du miste fortrydelsesretten. Det kan f.eks. være på lyd- eller billedoptagelser eller plomberet computersoftware.

3. Du er ansvarlig for varen indtil sælger har modtaget den

Når du sender varen tilbage i forbindelse med et fortrudt køb, er du ansvarlig for varen indtil den er modtaget hos sælgeren.

Hvis varen bliver skadet eller forsvinder undervejs, kan du som udgangspunkt ikke få dine penge tilbage. I disse tilfælde kan du evt. rette krav mod transportselskabet

4. Du betaler fragten

Det er dig, der skal betale for fragten, når du returnerer varen, medmindre sælgeren har oplyst andet fx på sin hjemmeside. 

5. Maksimum 14 dages ventetid på tilbagebetaling

Du har ret til at få dine penge tilbage senest 14 dage efter, at sælgeren har modtaget varen retur eller har modtaget dokumentation for, at varen er afsendt.

Læs mere om dine rettigheder ved online køb i udenlandske netbutikker og fortrydelsesretten her. 

Få hjælp til din klage

Du kan klage hos Forbruger Europa, hvis sælgeren ikke vil lade dig fortryde købet. 

Forbruger Europas nyhedsbrev

Forbruger Europa udsender jævnligt nyhedsbreve med gode råd og nyheder om forbrugerrettigheder i EU inden for en lang række områder, fx flyaflysning, leje af bil, køb af varer og fortrydelsesret.

Når du tilmelder dig, giver du samtykke til, at vi sender dig vores nyhedsbrev. Du kan til enhver tid afmelde dig og derved trække dit samtykke tilbage. Se Forbruger Europas privatlivspolitik.

Se tidligere udsendte nyhedsbreve