Skip navigation

Alle hverdage fra 13-15 kan du få gratis hjælp og gode råd af vores jurister på chat eller hotline (tlf. 4171 5200).

Du skal acceptere cookies for at kunne bruge chatten. Se vores øvrige kontaktoplysninger her.

Flyrejsende betaler dyrt for at få deres kompensation

26. januar 2016 - Sidst opdateret: 26. januar 2016

Mange forbrugere er villige til at betale en del af deres kompensation til private virksomheder, der kan hjælpe med at føre deres klagesag over for flyselskabet. Klagevirksomheden kan dog være en unødvendig og dyr hjælp for forbrugeren. Med en ny kampagne ønsker Forbruger Europa at lære passagererne at håndtere deres klager selv.

Forbrugere mangler viden om deres rettigheder og de tror, at det er besværligt at indgive en klage over for et flyselskab. Det viser en undersøgelse, som Forbruger Europa har fået foretaget af Megafon.*

Den manglende viden og forventning om en besværlig klagegang blandt forbrugere har skabt favorable vilkår for virksomheder, der tjener penge på at hjælpe forbrugere med at inddrive kompensation.Det er en ny forretningsmodel, der ikke er set i andre sektorer, hvor virksomheder inddrager en andel af forbrugerens potentielle kompensation mod at føre forbrugerens sag over for flyselskabet. 

Undersøgelsen viser, at halvdelen af forbrugerne måske er villige til at betale 25 procent af deres kompensation for at få hjælp til at inddrive deres krav. Forbrugerne svarer i undersøgelsen, at det virker som den sikreste måde at få deres krav igennem på; de ved ikke, hvordan de selv skulle håndtere en klage; eller de forventer, at det er besværligt at gøre det selv.

Forbrugere går glip af erstatning

Der er imidlertid nogle problemer ved at udøve passagerrettigheder ved brug af disse klagevirksomheder: Forbrugerne får mindre end det, de har krav på.

Lars Arent, der er leder af det danske Forbruger Europa kontor, udtaler:

»Forbrugere får ikke den kompensation, de har krav på, idet klagevirksomheden tilbageholder et vederlag svarende til 20-30 procent af kompensationen, og nogle gange opkræver de yderligere gebyr. I mange tilfælde er det helt uigennemskueligt for forbrugeren, hvor meget man rent faktisk skal betale til klagevirksomheden.«

»Forbrugerne kan have andre krav end kompensation, fx erstatning for køb af nye flybilletter eller udgifter til hotel, som klagevirksomheden ikke håndterer eller vejleder om, og som forbrugeren slet ikke er klar over, at de har ret til.«

»I de fleste tilfælde er det enkelt at indgive en klage, og i de tilfælde, hvor forbrugeren ikke kan komme overens med flyselskabet, så kan forbrugeren få ført sin klagesag gennem offentlige myndigheder, fx Trafikstyrelsen i Danmark. Eller få hjælp fra Forbruger Europa. Private klagevirksomheder kan have deres berettigelse, hvis forbrugeren ikke gider indgive klagen selv eller i de tilfælde, hvor sagen skal for domstolene.«

flyregler.dk kan du få klar besked om, hvad du har krav på, hvis dit fly er aflyst, forsinket, overbooket eller bagagen er bortkommet. På Forbruger Europas hjemmeside, forbrugereuropa.dk, kan du desuden finde gode råd om, hvordan du indgiver en klage til et flyselskab, og du kan teste din viden om passagerrettigheder i en quiz.

* Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet Megafon. Der er i alt gennemført 1012 interview, i perioden 26. november – 8. december 2015.

Hvad er Forbruger Europa?

Forbruger Europa er et europæisk netværk, der vejleder forbrugere om deres rettigheder og hjælper, hvis der opstår et problem med en sælger i et andet EU-land. Der er et Forbruger Europa kontor i hvert EU-land samt Norge og Island. Forbruger Europa i Danmark er en del af Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Læs mere

Flypassagerer snydes for kompensation

Tjek kontrakten - inden du indgår aftale med en klagevirksomhed!

Kvinde kigger på tablet

Når du tilmelder dig, giver du samtykke til, at vi sender dig vores nyhedsbrev. Du kan til enhver tid afmelde dig og derved trække dit samtykke tilbage.
Se Forbruger Europas persondatapolitik.

 

PRESSEKONTAKT

Troels Leth

Telefon 4171 5316

leth@forbrugereuropa.dk

KUNNE DU BRUGE SIDEN?