Skip navigation

Alle hverdage fra 13-15 kan du få gratis hjælp og gode råd af vores jurister på chat eller hotline (tlf. 4171 5200).

Du skal acceptere cookies for at kunne bruge chatten. Se vores øvrige kontaktoplysninger her.

Regler for køb af kopivarer

23. juli 2015 - Sidst opdateret: 23. juli 2015

Hvad er en kopivare? Og er det ulovligt at købe kopivarer i EU? Bliv klogere på reglerne for kopivarer, og hvad du især bør være opmærksom på, hvis du overvejer at købe en kopivare på en rejse eller på nettet.

En kopivare er en uautoriseret kopi af en vare. Kopivaren bruger fx et logo, design, eller et navn uden tilladelse fra ejeren af rettigheden til pågældende design, patent, varemærke eller ophavsret.

Om det er lovligt at købe kopivarer afhænger som regel af, om originalvaren stadig er beskyttet af såkaldte enerettigheder (også kaldet immaterielle rettigheder). Enerettigheder omfatter en række rettigheder, som fx ophavsret, patenter, varemærker og design. 

Læs mere om reglerne for køb af kopivarer:

 

Risiko ved køb af kopivarer 

Der fremstilles kopivarer inden for mange forskellige produktgrupper lige fra batterier, elektronik, reservedele, møbler – til fødevarer, kosmetik, personlige plejeprodukter, tøj, accessoires og medicin.

Kopivarer er ofte produceret med henblik på at afsætte et billigt produkt med høj fortjeneste. Der er flere gode grunde til ikke at købe kopivarer.

Kopivarer kan være af ringe kvalitet og til fare for din sundhed og sikkerhed, da kopivarer ikke nødvendigvis opfylder krav til kvalitet og materialer. Typisk overholder kopivaren ikke de sundheds- og sikkerhedsmæssige regler, som originalen overholder. Det kan dreje sig om tøj eller legetøj, der indeholder ulovlige farvestoffer, kropsplejeprodukter med ulovlige kemiske indholdsstoffer eller elektroniske kopivarer, der kan udgøre en sikkerhedsrisiko, fx risiko for eksplosioner, brand og elektriske stød.

Der er desuden et samfundsmæssigt problem koblet til handlen med kopivarer. Kriminelle bagmænd står i stigende grad står bag handel med kopivarer, hvor udbyttet bruges til at finansiere andre former for organiseret kriminalitet. Det påpeger en ny rapport om handlen med kopivarer i EU som er udarbejdet i samarbejde mellem Europol og EU-Observationscentret for Krænkelser af Intellektuelle Ejendomsrettigheder.

 

Sådan undgår du kopivarer

Det kan være svært at adskille kopivarer fra originalvarer. Hvis du er usikker på, om en vare er en kopi, så kan du søge oplysninger på originalproducentens hjemmeside, dertil er pris og kvalitet gode indikatorer på, om en vare er ægte.

Der kan være tale om en kopivare, hvis...

  • prisen er væsentlig lavere end mærkevarens normalpris
  • kvaliteten af varen virker dårligere end forventet
  • varen bliver solgt fra et midlertidigt salgssted, fx en gadesælger eller et marked
  • hjemmesiden har mangelfulde kontaktoplysninger og uklare oplysninger om, hvorvidt der er truffet aftale med rettighedshaverne 

Læs mere om køb af kopivarer:

 

Kvinde kigger på tablet

Når du tilmelder dig, giver du samtykke til, at vi sender dig vores nyhedsbrev. Du kan til enhver tid afmelde dig og derved trække dit samtykke tilbage.
Se Forbruger Europas persondatapolitik.

 

PRESSEKONTAKT

Troels Leth

Telefon 4171 5316

leth@forbrugereuropa.dk

KUNNE DU BRUGE SIDEN?