Skip navigation

Alle hverdage fra 13-15 kan du få gratis hjælp og gode råd af vores jurister på chat eller hotline (tlf. 4171 5200).

Du skal acceptere cookies for at kunne bruge chatten. Se vores øvrige kontaktoplysninger her.

Forsinket, mistet eller beskadiget bagage

Artikel - - Sidst opdateret: 23. september 2016

Kend dine muligheder og rettigheder, hvis din bagage er blevet væk, forsinket eller ødelagt under flyrejsen.

Hvis din bagage er mistet, forsinket eller ødelagt under flyrejsen, skal du henvende dig til flyselskabet eller flyselskabets Handling Agent i lufthavnen og udfylde en PIR-rapport (Property Irregularity Report). Gem en kopi af rapporten som dokumentation for, at du har anmeldt problemet i rette tid.

Du bør også kontakte dit forsikringsselskab, da de måske vil dække dine udgifter, hvis du har en rejseforsikring.

Nedenstående regler tager udgangspunkt i problemer med bagagen, der er opstået på udrejsen.

Din bagage er forsinket

Du har ret til at købe fornødenheder, fx tandbørste og undertøj. Hvad du ellers må købe, afhænger af hvor længe din bagage er forsinket, og hvor du er rejst til. Undgå at købe dyrt ind, da du måske ikke kan få dækket alle udgifter.

Hurtigst muligt og senest 21 dage efter du har modtaget din bagage, skal du klage skriftligt til flyselskabet og kræve erstatning for dine udgifter.

Din bagage er mistet

Du har ret til erstatning, hvis din bagage ikke er dukket op efter 21 dage, eller hvis flyselskabet melder bagagen bortkommet. Du skal klage skriftligt til flyselskabet for at kræve erstatning.

Hvis din bagage er mere end 21 dage om at komme frem, anses den for at være bortkommet.

Din bagage er ødelagt

Du har ret til at få dækket dine reparationsudgifter, hvis din bagage blevet beskadiget i forbindelse med flyselskabets håndtering. Hvis kufferten og indholdet er brugt i længere tid, kan der foretages en nedskrivning af erstatningsbeløbet.

Senest syv dage efter du modtog bagagen, skal du klage skriftligt til flyselskabet og kræve erstatning. 

Mistet, ødelagt eller forsinket bagage på hjemrejsen

Hvis der er problemer med håndteringen af din bagage ved ankomsten til dit hjemland, så skal du følge proceduren med PIR-rapport som beskrevet i ovenstående.

Du har ret til at få erstattet udgifter til indkøb af fornødenheder. Det antages dog, at du har det mest nødvendige derhjemme. 

Dine indkøb skal dog altid stå i rimeligt forhold til det tidsrum, hvor bagagen er væk. Kontakt flyselskab og/eller forsikring for at få afklaret, hvad de vil betragte som fornødenheder og dermed erstatte.

Hvis din bagage er forsinket i mere end 21 dage, betragtes den som bortkommet, og du vil have krav på at få den erstattet. 

Ret til begrænset erstatning       

Hvis du er nødt til at foretage erstatningskøb, bør du begrænse udgifterne, da der er et maksimumbeløb for erstatningen. Det gælder uanset om din bagage er mistet, forsinket eller ødelagt.

Det højeste beløb du kan få erstattet er 1.000 SDR pr. person. SDR står for "Special Drawing Rights" og er Den Internationale Valutafonds regneenhed. Du kan omregne, hvor meget 1000 SDR svarer til i danske kroner, her

Få hjælp til din klage

Du kan klage til Forbruger Europa, hvis du ikke selv kan finde en løsning med flyselskabet om din mistede, ødelagte eller forsinkede bagage.

Gode råd

  • Læg skrøbelige og kostbare genstande i håndbagagen, da de sjældent bliver erstattet
  • Bed om at få udleveret en PIR-rapport
  • Foretag ikke for dyre erstatningskøb - du kan ikke være sikker på at få det fulde beløb erstattet
  • Sørg for at gemme kvitteringer for dine udgifter
  • Undersøg om din rejseforsikring dækker

Hvad hører vi om fra forbrugerne? 

Hør en af vores jurister fortælle om, hvilke problemer, vi hører om fra forbrugerne, hvilke gode råd, vi har - og hvordan Forbruger Europa kan hjælpe, hvis du har en klage.

 

KUNNE DU BRUGE SIDEN?