Skip navigation

Alle hverdage fra 13-15 kan du få gratis hjælp og gode råd af vores jurister på chat eller hotline (tlf. 4171 5200).

Du skal acceptere cookies for at kunne bruge chatten. Se vores øvrige kontaktoplysninger her.

Risiko ved køb af kopivarer

Artikel - - Sidst opdateret: 10. september 2015

Der er gode grunde til at undgå kopivarer. Kopivarer er ofte af dårlig kvalitet, og de kan være farlige for din sundhed og sikkerhed. Derudover sammenkobles handlen med kopivarer ofte med organiseret kriminalitet.

Der fremstilles kopivarer inden for mange forskellige produktgrupper lige fra batterier, elektronik, reservedele, møbler – til fødevarer, kosmetik, personlige plejeprodukter, tøj, accessories og medicin.

Kopivarer er produceret med henblik på at afsætte et billigt produkt med høj fortjeneste. Der er derfor gode grunde til ikke at købe kopivarer. 

Kopivarer er ofte af ringe kvalitet, og de kan være til fare for din sundhed og sikkerhed. Typisk overholder kopivaren ikke de sundheds- og sikkerhedsmæssige regler, som originalen overholder. Kopivarer opfylder heller ikke de samme krav til kvalitet og materialer.

Læs mere: Regler for køb af kopivarer

Mærkningsordninger forfalskes

Du kan ikke stole på mærker på kopivarer, da de også bliver forfalskede. Fx kan CE-mærker blive kopieret uden at det betyder, at CE-mærket på kopivarer giver den nødvendige garanti for, at produktet overholder de fælleseuropæiske mindstekrav. Det kan fx dreje sig om tøj eller legetøj, som indeholder ulovlige farvestoffer. Du kan også risikere, at kropsplejeprodukter indeholder allergifremkaldende eller ulovlige kemiske indholdsstoffer, eller at elektroniske kopivarer kan udgøre en sikkerhedsrisiko, fx eksplosioner, brand og elektriske stød. 

Der er desuden et samfundsmæssigt problem ved handlen med kopivarer, da kriminelle bagmænd i stigende grad står bag handel med kopivarer, hvor udbyttet bruges til at finansiere andre former for organiseret kriminalitet. Det påpeger en ny rapport om handlen med kopivarer i EU, som er udarbejdet i samarbejde mellem Europol og EU-Observationscentret for Krænkelser af Intellektuelle Ejendomsrettigheder.

Læs mere: Sådan undgår du at købe kopivarer

 

KUNNE DU BRUGE SIDEN?