Skip navigation

Alle hverdage fra 13-15 kan du få gratis hjælp og gode råd af vores jurister på chat eller hotline (tlf. 4171 5200).

Du skal acceptere cookies for at kunne bruge chatten. Se vores øvrige kontaktoplysninger her.

Fortrydelsesret ved køb på nettet

Artikel - - Sidst opdateret: 07. august 2020

Når du handler på nettet, kan du fortryde købet. Regler om fortrydelsesret er forskellige for køb af en vare og køb en tjeneste. Bliv klogere vilkårene for fortrydelse.

Du har 14 dages fortrydelsesret, når du har købt en vare på nettet. De 14 dage løber fra den dag, du får varen leveret.

Det er vigtigt, du oplyser sælgeren om, at du gør brug af din fortrydelsesret, når du returnerer varen, så de ikke tror, du sender varen retur på grund af en fejl. 

Du har som udgangspunkt også 14 dages fortrydelsesret fra den dag, du har modtaget varen, når du har købt en tjenesteydelse på nettet. Det kan fx være en datingservice eller abonnement på online lagerplads. Der vil dog typisk ikke være fortrydelsesret når du lejer et hotelværelse, en bil eller en flybillet, fordi denne type tjenesteydelser har en fastsat start- og slutdato.

Fortrydelsesretten bortfalder altid, når tjenesten anvendes, medmindre sælgeren ikke har oplyst om det. Hvis det er tilfældet, har du 14 dage – eller helt op til et år, hvis sælgeren slet ikke nævner fortrydelsesretten.

Fortryde køb af varer

Når du har købt en vare på nettet, må du som udgangspunkt gerne prøve varen og undersøge den på samme måde som ved et køb i en almindelig butik.

Hvis du har beskadiget varen, mister du ikke din fortrydelsesret, men du må forvente, at du kun får en del af dine penge tilbage.

På plomberede og forseglede varer, fx lyd- og billedoptagelser eller plomberet computersoftware, kan du miste fortrydelsesretten, hvis du bryder forseglingen eller plomberingen.

Læs mere: Reklamationsret ved fejl og mangler

Vilkår for at sende varer retur

Når du fortryder et køb, er du ansvarlig for varen, indtil sælgeren har modtaget den. Hvis du har handlet på en dansk hjemmeside hos en virksomhed, der fx har et dansk CVR-nummer og et salgskontor i Danmark, og fortryder købet, kan virksomheden ikke kræve, at du skal sende varen til et lager i et andet land, medmindre det udtrykkeligt blev aftalt ved købet.

Hvis din vare bliver skadet eller forsvinder under transporten tilbage til sælgeren, kan du som udgangspunkt ikke få dine penge tilbage. Du kan evt. rette et krav mod transportselskabet.

Det er dig, der skal betale for fragten, når du returnerer varen, medmindre sælgeren har oplyst andet fx på sin hjemmeside. 

Du har ret til at få dine penge tilbage senest 14 dage efter, at sælgeren har modtaget varen retur eller har modtaget dokumentation for, at varen er afsendt.

Gode råd ved køb af varer

  • Vær opmærksom på, om sælgeren beder dig acceptere, at din fortrydelsesret bortfalder
  • Send en tydelig meddelelse om din fortrydelse til sælgeren senest 14 dage efter, du har bestilt varen

Fortryde køb af tjenester

Der er mange sælgere, der vælger først at levere en tjeneste efter 14 dage, når fortrydelsesfristen er udløbet. Gør sælgeren det, kan du ikke fortryde købet. Du kan i udgangspunktet ikke fortryde køb af en tjeneste, hvis du er begyndt at bruge den, fx kan du ikke fortryde abonnement til datinghjemmeside, hvis du har oprettet en profil.

Du kan aftale med sælgeren, at tjenesten leveres inden udløbet af de 14 dage, og at din fortrydelsesret bortfalder, når tjenesten er leveret.  Vælger du alligevel at fortryde købet, kan sælgeren opkræve betaling for det, der allerede er leveret, hvis I har aftalt dette.  

Leverer sælgeren tjenesten inden udløbet af de 14 dage, og har I ikke indgået en aftale om at fortrydelsesretten bortfalder, kan du fortryde købet uden at sælgeren kan opkræve betaling.

Køber du digitalt indhold, kan du aftale med sælgeren, at fortrydelsesretten bortfalder, så snart sælgeren begynder at levere tjenesten. Digitalt indhold er fx køb af musiknumre eller en App til din smartphone eller tablet.

Læs mere: Garantier

Gode råd ved køb af tjenester

  • Vær opmærksom på, om sælgeren beder dig acceptere, at din fortrydelsesret bortfalder
  • Send en tydelig og klar meddelelse om din fortrydelse til sælgerenen senest 14 dage efter, du har bestilt tjenester

Få hjælp til din klage

Du kan klage til Forbruger Europa, hvis sælgeren ikke vil lade dig fortryde købet. 

Hvad hører vi om fra forbrugerne? 

Hør en af vores jurister fortælle om, hvilke problemer, vi hører om fra forbrugerne, hvilke gode råd, vi har - og hvordan Forbruger Europa kan hjælpe, hvis du har en klage.

KUNNE DU BRUGE SIDEN?