Skip navigation

Kan jeg klage til den danske producent i stedet for sælgeren i det land, jeg har købt varen i?

Spørgsmål / Svar

19. juni 2013

Du skal altid klage til sælgeren af varen først. Hvis sælgeren henviser dig til producenten, bør du sørge for at få dokumentation for henvisningen.

Er der fejl ved varen, som du mener, at sælgeren er ansvarlig for, skal du altid reklamere der, hvor du har købt varen, dvs. hos sælgeren. Har du for eksempel købt en dansk produceret vare, men købt den i et andet EU-land, skal du reklamere til butikken og ikke den danske producent.

Hvis sælgeren henviser dig til at klage til producenten, bør du sørge for at få et bevis på, at sælgeren har henvist dig. Sælgeren kan ikke kræve, at du klager til producenten, da det er sælgeren, som du har indgået aftalen med.

Du har altid mindst to års reklamationsret, når du handler inden for EU, Island og Norge. Du har pligt til at reklamere hurtigst muligt og inden for rimelig tid efter, at du har opdaget fejlen. Gør du ikke det, kan du miste dit krav mod sælgeren, også selvom du har reklameret inden for reklamationsfristen.

Hvis sælgeren ikke vil imødekomme dit krav, kan du klage til Forbruger Europa.

Tjekliste 

  • Kontakt straks sælgeren når du opdager fejlen
  • Gem reparationssedler fra sælgeren
Sidst opdateret: 19. juni 2013

Uddybende spørgsmål fra andre brugere:

Spørgsmål

af Maria d. 24. marts 2021 kl. 10:44

Jeg har købt en trøje på udsalg, under vask gik den i stykker. Producent har oplyst de havde sat forkert vaskeanvisning i, men jeg skal kontakte forretning for at få en ny vare. Forretningen har ikke den ønsket størrelse på lager og vil derfor kun give penge retur. Det kan jeg ikke få en ny vare af - da den ikke længere fås til den pris. Hvad er mine rettigheder. Har jeg ikke krav på samme vare? (producenten har den stadig)

Svar

af Christiane d. 25. marts 2021 kl. 16:01

64 %

Sælger vælger afhjælpningsmetode

Når man reklamere over en vare er der 3 lovbeskrevne afhjælpningsmetoder

  • reparation
  • omlevering
  • pengene tilbage

Hvis sælger accepterer klagen, har de retten til at vælge hvilken afhjælpning de vil foretage. Det vil være den afhjælning der er mindst byrdefuld for sælgeren. Det er således ikke muligt at kræve omlevering hvis sælger vælger at refundere pengene.

Fandt du svaret nyttigt

Spørgsmål

af Mia d. 16. februar 2020 kl. 20:44

Hvis producenten tilbyder reparation af varen (fx mobiltelefon) og ikke kan reparere, er sælger så bundet af dette - selvom sælger ikke selv har undersøgt genstanden? Altså har reklamationen over for producent retsvirkning for sælger? Når der ikke på forhånd er aftale om at producent kan afhjælpe. Kan producent så kræve, at sælger krediterer/ophæver køb, når producent ikke kan reparere, uanset sælger ikke har undersøgt varen selv?

Svar

af Christel d. 17. februar 2020 kl. 12:40

70 %

En sælger er ikke bundet af, om producenten tilbyder reparation og rent faktisk kan udføre det. En reklamation til producenten har ingen retsvirkning overfor sælgeren. En producent kan ikke kræve, at sælgeren tager varen retur med mindre, der ligger sådan en aftale mellem parterne, men det er ikke noget, som du som forbruger vil kunne kræve på baggrund af den aftale. 

Som køber bør du altid reklamere til sælgeren først. Bliver varen repareret eller omleveret af producenten, så kan varen være ændret i så tilstrækkelig grad, at køberen mister sine rettigheder overfor sælgeren. 

Fandt du svaret nyttigt

Stil et uddybende spørgsmål til emnet: Kan jeg klage til den danske producent i stedet for sælgeren i det land, jeg har købt varen i?

Læs artiklen og skriv dit uddybende spørgsmål. Skriv så kort, som du kan. Dit spørgsmål bliver vist her på siden.

Når du kontakter Forbruger Europa for at få svar på et spørgsmål, skal du være opmærksom på, at vi registrerer dine oplysninger. Vi opfordrer dig til at læse privatlivspolitikken om dine rettigheder.

For at undgå spam fra robotter, må vi bede dig svare på et enkelt spørgsmål(Skriv svaret med tal):

Vi bestræber os på at svare på dit spørgsmålindenfor 3 hverdage. Du modtager en mail, når der kommer svar.

KUNNE DU BRUGE SIDEN?