Skip navigation

Brexit FAQ: Hvad skal jeg overveje, når jeg vil handle eller rejse i Storbritannien?

Spørgsmål / Svar

07. januar 2021

Storbritannien og EU har indgået aftale om det fremtidige forhold. Aftalen er trådt i kraft pr. 1. januar 2021. Her kan du stille spørgsmål om, hvilken betydning det får for dig, hvis du gerne vil shoppe eller rejse i Storbritannien.

Vi opdaterer løbende vores information i takt med, at vi indhenter viden om, hvilken betydning aftalen får for dig som forbruger.

OBS: Nogle af svarene du ser nedenfor er skrevet inden der blev indgået en aftale, og tager udgangspunkt i et Brexit uden en aftale. 

Frem til og med 31. december 2020 gjaldt en overgangsperiode, hvor Storbritannien var omfattet af EU’s gældende regler. Det betyder, at dine forbrugerrettigheder var de samme, som hvis du rejste og handlede i et EU-land. 

Overgangsperioden sluttede den 1. januar 2021.

_____________

Få svar på, hvordan dine forbrugerrettigheder påvirkes af Brexit: 

  • Flyrejser: Kan du få kompensation, hvis dit fly til eller fra Storbritannien bliver forsinket eller aflyst?
  • Køb af varer: Hvad sker der med din reklamations- og fortrydelsesret, hvis du køber varer fra britiske butikker?
  • Klagemuligheder: Hvem skal du klage til, hvis det går galt?
Sidst opdateret: 27. januar 2020

Uddybende spørgsmål fra andre brugere:

Spørgsmål

af Louise d. 01. februar 2020 kl. 14:13

Hvis jeg køber en vare på Ebay og varen sendes fra England, bliver der så pålagt told her i overgangsperioden? Jeg kan ikke gennemskue, om det er en erhvevsælger, som sælger varen på Ebay eller om det er en privatperson - Er der forskel på dette mht told i overgangsperioden? På forhånd tak.

Svar

af Christel d. 04. februar 2020 kl. 10:48

58 %

Som det ser ud lige nu, så er der ingen told på varer fra England i overgangsperioden frem til 31. december 2020. I løbet af året kan der dog godt komme ændrede regler, hvis EU og UK fx indgår en aftale eller opgiver at finde en aftale. Vi vil i videst muligt omfang holde hjemmesiden opdateret, hvis der skulle komme ændringer. 

Fandt du svaret nyttigt

Spørgsmål

af Bodil Hennig d. 04. januar 2020 kl. 15:21

Hvis jeg har købt blomsterløg i England inden Brexit, men først kan få dem leveret i marts, skal jeg så betale moms og skat af leveringen. Blomsterløgene bliver sendt direkte fra deres forhandler i Holland.

Svar

af Kristina d. 06. januar 2020 kl. 14:58

62 %

Brexit i 2020

Som det ser ud nu, så forventes det, at udtrædelsesaftalen mellem EU og UK bliver godkendt og træder i kraft i slutningen af januar. Det betyder, at der vil være en overgangsordning frem til 31. december 2020, hvor told- og momsreglerne er som før.

Det vil sige, at du fortsat ikke skal betale told for varer fra England i marts 2020.

Fandt du svaret nyttigt

Spørgsmål

af Kristian d. 20. oktober 2019 kl. 07:12

Hvis jeg bestiller og betaler for en varer i en britisk webshop inden Brexit, men varen først bliver leveret efter Brexit, skal jeg så betale told, moms osv. for varen som om den kom fra et ikke EU-land eller er der en overgangsordning?

Svar

af Kristina d. 22. oktober 2019 kl. 15:52

0 %

Kontakt Toldstyrelsen

For spørgsmål om told og moms skal du kontakte Toldstyrelsen, der også har et Brexit-beredskab: https://www.toldst.dk/brexit/

Fandt du svaret nyttigt

Spørgsmål

af Peter Svendsen d. 11. oktober 2019 kl. 19:20

Hvis jeg køber en båd i England inden brexit, men først sejler den hjem efter skal der så betales told og moms, der er betalt moms i England og det kan dokumenteres

Svar

af Kristina d. 14. oktober 2019 kl. 13:57

0 %

Kontakt Toldstyrelsen

For spørgsmål om told og moms skal du kontakte Toldstyrelsen, der også har et Brexit-beredskab: https://www.toldst.dk/brexit/

Fandt du svaret nyttigt

Spørgsmål

af Mette d. 03. oktober 2019 kl. 17:15

Hej Jeg vil allerede nu bestille en pakkerejse til London i sommeren 2020. Vil det være et problem, hvis flyselskabet er British Airways eller er det lige meget? Jeg synes at have læst et sted, at der vil være andre regler efter 31. marts 2020, såfremt det bliver en no-deal aftale.

Svar

af Christel d. 04. oktober 2019 kl. 11:42

0 %

Beskyttelsesreglerne for pakkerejser gælder også selvom rejsen går til et land uden for EU. Køber du en pakkerejse hos et EU-pakkerejseselskab, så er du derfor være beskyttet uanset, hvilket flyselskab som rejsen sker med. Der kan dog være en ændring i dine rettigheder, hvis du flyver med British Airways  og dit hjemrejsefly bliver forsinket eller aflyst, da du så muligvis ikke vil være berettiget til kompensation i et no-deal scenarie. 

Fandt du svaret nyttigt

Spørgsmål

af Tina Nielsen d. 03. april 2019 kl. 17:55

Vi har bestilt en returbillet til New York med mellemlanding i London d. 13 april vi skal flyve med British Airways og har kun en time til at skifte fly i London, skal vi forvente længere køer og mere kaos pga Brexit som sker dagen før? Eller er der andet vi skal være opmærksomme på?

Svar

af Anette d. 04. april 2019 kl. 12:04

0 %

Fortsat uvist med Brexit

Da det fortsat ikke vides, om Storbritannien forlader EU med eller uden udtrædelsesaftale, er det svært at sige præcist, hvad der vil komme til at ske, herunder også om der opstår kaos i lufthavnene.

Der, hvor de største ændringer nok kan komme til at ske, vil være i forhold til jeres passagerrettigheder på rejsen videre fra London til New York og på hele hjemrejsen, da I så vil rejse med et flyselskab, som ikke længere er et EU-selskab. Dog oplyser de britiske luftfartsmyndigheder, at britiske selskaber fortsat vil være underlagt reglerne. Hvis dette holder stik, vil jeres rettigheder både på udrejsen og på hjemrejsen være de samme som i dag.

På grund af usikkerheden om indholdet af en eventuel udtrædelsesaftale, kan Forbruger Europa ikke være sikre på, om vi fortsat vil kunne hjælpe med klager over britiske selskaber, men du er velkommen til at kontakte os om det igen senere, hvis der skulle opstå problemer.

Fandt du svaret nyttigt

Spørgsmål

af Evelyn Wendt d. 01. april 2019 kl. 20:34

Vi har booket en rejse med til USA med Finnair. Vi skal mellemlande i London både på ud og hjemrejse. Finnair vælger at bruge British Airways fly. Når vi tager af sted er Storbritannien stadig medlem af EU, men måske ikke ved hjemrejsen d. 26. April 2019. Hvad betyder det for os - både mht rettigheder ved evt aflysninger og i det hele taget?

Svar

af Peter d. 04. april 2019 kl. 11:57

58 %

Storbritannien vil muligvis opretholde reglerne vedrørende flyaflysning- og forsinkelse 

De nuværende regler vedrørende aflysning og forsinkelse af fly bygger på EU-forordning 261/2004 om flypassagerers rettigheder. Ved udrejsen gælder disse EU regler for jeres flyrejse. Det vil være en anden situation ved hjemrejsen. Hvis Storbritannien forlader EU uden en udtrædelsesaftale (no deal-brexit), vil de anses som et tredjeland og dermed som udgangspunkt ikke være omfattet af regler fra EU. 

Britisk lov omfatter imidlertid regler svarende til EU´s flypassagerrettigheder. Den britiske luftfartsmyndighed, Civil Aviation Authority, har også meldt ud, at britiske flyselskaber, som flyver ind i EU, fortsat vil være omfattet af regler, der svarer til EU´s. Hvis det bliver situationen, vil du altså fortsat have de samme rettigheder, hvis dit fly aflyses eller forsinkes.

Fandt du svaret nyttigt

Spørgsmål

af Michaela Kristensen d. 31. marts 2019 kl. 16:40

Hvis jeg allerede har en flybillet til England d. 18/4 og de efterlader EU d. 12/4, kan jeg så stadig rejse til England eller er det ikke muligt?

Svar

af Anette d. 01. april 2019 kl. 14:12

55 %

Stadig muligt at rejse til og fra England efter Brexit

Dine rettigheder og klagemuligheder som flypassager kan dog ændre sig, hvis der fx sker aflysning og forsinkelser på rejsen. Din udrejse fra Danmark vil ikke blive berørt, da du rejser ud af et EU-land. I Storbritannien har EU-borgere alligevel også hidtil skulle gennem en paskontrol. 

Dine rettigheder hjemrejse kan ændre sig, hvis du flyver med et britisk selskab. Flyver du med et andet EU-selskab fra England til Danmark, har du samme rettigheder som i dag. 

De danske luftfartsmyndigheder kan hjælpe dig i begge situationer, men Forbruger Europa vil ikke længere kunne hjælpe, hvis briterne forlader EU uden en aftale. Du er dog velkommen til at kontakte os igen, hvis der opstår problemer under rejsen, da intet er faldet på plads i forhold til Brexit endnu. Kommer der en aftale, så har vi måske fortsat mulighed for at hjælpe. 

Fandt du svaret nyttigt

Stil et uddybende spørgsmål til emnet: Brexit FAQ: Hvad skal jeg overveje, når jeg vil handle eller rejse i Storbritannien?

Læs artiklen og skriv dit uddybende spørgsmål. Skriv så kort, som du kan. Dit spørgsmål bliver vist her på siden.

Når du kontakter Forbruger Europa for at få svar på et spørgsmål, skal du være opmærksom på, at vi registrerer dine oplysninger. Vi opfordrer dig til at læse privatlivspolitikken om dine rettigheder.

For at undgå spam fra robotter, må vi bede dig svare på et enkelt spørgsmål(Skriv svaret med tal):

Vi bestræber os på at svare på dit spørgsmålindenfor 3 hverdage. Du modtager en mail, når der kommer svar.

KUNNE DU BRUGE SIDEN?